Homlokrakodóval szerelt traktorokkal szembeni hatósági intézkedések

Az utóbbi években, de különösen az elmúlt fél évben megszaporodtak a korábban nem igen, vagy csak nagyon ritkán előforduló kellemetlen, sokszor érthetetlen hatósági intézkedések a homlokrakodóval szerelt traktorokkal szemben.

Néhány a sok közül:

- az időszakos felülvizsgálat alkalmával nem hosszabbították meg a traktor forgalmi engedélyét, mivel rajta maradt a homlokrakodó tartószerkezete. Ezt átalakításnak minősítették,
- közúti ellenőrzés során az intézkedő rendőr hiányolta, hogy a traktor forgalmi engedélyébe a homlokrakodó nem volt bejegyezve és a rendszám levételét is kilátásba helyezte,
- szintén közúti ellenőrzés során az intézkedő rendőr az emelőgép naplót és a rakodógép kezelői engedélyt kérte számon a traktor vezetőjétől.

Volt-e már hasonló esete? Ha igen írja meg, ha nem véleményezzük a hatóságok intézkedéseit.

???

A traktorra szerelhető rakodó sima munkagép, a gépkezelői tanfolyamokat meg a gyártó, kereskedő cégek a garancia fejében végzik. Darus emelőkhöz külön vizsga kell, de az megint más. A rendeleteket meg átnézem, köszönöm szépen, hogy foglalkoztál vele!!!

Vonatkozó jogszabályok

Az intézkedő hatóságok általában a jogszabályra, előírásra való hívatkozás nélkül,csak szóban közölték az elvárásokat. A témával kapcsolatos joszabályok:
- 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról,
- 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról,
- 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról.

De véleményem szerint a traktorra szerelhető homlokrakodóra, az intézkedéseket figyelembe véve, a felsorolt jogszabályok egyikében sem található olyan előírás, ami az intézkedések jogszerűségét alátámasztaná.

Homlokrakó

És az itt megemlített dolgokat milyen jogszabályra vagy előírásra hivatkozva kérték számon?

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)