A Földművelésügyi Minisztérium figyelmeztet a parlagfű mentesítésre

parlagfű1.jpg

Az időjárás az idén kedvezett a parlagfű gyors növekedésének. A gyomnövény korai megjelenése miatt a parlagfű virágzására és a pollenszóródásra is korábban lehet számítani, ezért mielőbb meg kell kezdeni a gyommentesítést.

A kelési időponttól függően a parlagfű növények fejlettsége változatos, 5 cm-től akár 30 centiméteresek is lehetnek. A földhasználó és a földtulajdonos köteles kül-és belterületen is az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet a bírság. A büntetés mértéke másfélszeresére nő, ha 3 éven belül a földhasználót több alkalommal is bírsággal sújtják az általa használt terület parlagfű fertőzöttsége miatt.

A mezőgazdasági területek gyommentesen tartása mellett a termelőknek a táblaszegélyek gondozására is törekednie kell. A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért a gyommentesítéssel kapcsolatban felmerülő kérdéseikkel forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez.

FM/AgroLine
2014. június 11.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)