A megye déli részén már aratják az őszi árpát

Aratás

Bácsalmás | A tavalyi évhez képest 8-10 nappal korábban kezdődött el betakarítás. A megye déli részén és a homokosabb területeken tegnap próbavágásokat végeztek, a hét második felében pedig – amennyiben az időjárás engedi –, már nagy ütemben fognak szorgoskodni az őszi árpa földeken.

Bácsalmáson a két legnagyobb és legrégebbi mezőgazdasági vállalkozás vezetőitől kaptunk tájékoztatást a nyári betakarítási munkákról.

Vajda Tibor, az Agráripari Zrt. növénytermesztési fő-ágazatvezetője elmondta, hogy összességében több mint 2 ezer hektár területről kell betakarítaniuk a termést. A fontosabb kalászosok (árpa, búza, tritikálé) területének a fele vetőmag, a másik fele malmi búza, illetve takarmány. E mellett még közel féltucatnyi növény szerepel a vetéstervben, ilyen például: az őszi rozs, tavaszi árpa, tavaszi búza, zab és a mustár. Az idei esztendőben jó közepes termésre számítanak, ami például az őszi árpa esetében hektáronként 5 tonna körüli hozamnak felel meg. Az átvételi ár tonnánként 45 ezer forint körül várható, ami az árpa esetében 1-2 ezer forinttal kevesebb.

Juhász Gábortól, a BácsAgro elnök-igazgatójától kapott információ szerint az integrátori területekkel együtt 1200-1300 hektár területről fogják betakarítani az őszi árpát és búzát. A termés mennyiség szórt képet mutathat, hiszen a területek nagyon heterogének. A betakarítás kezdetén tapasztalható árak mázsánként 4-4,5 ezer forintot mutatnak, az alacsonyabb ár természetesen az árpára vonatkozik. A betakarítás későbbi szakaszában – a hozamok pontosabb ismeretében – ezek az árak még növekedhetnek is.

A szakember úgy véli, hogy most még inkább érdemes betárolni a terményt és a későbbi értékesítés mellett dönteni.

BAON/AgroLine
2014. június 12.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)