A móri borvidéken lesz az idei országos borverseny

borok pohárban.jpg

Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező bormustráját, a XXXV. Országos Borversenyt az idén a móri borvidéken rendezi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) június 23-24-én - közölte a HNT kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az idei évben újdonságként a borvidéki borversenyeken aranyérmes borok nevezési díjának 50 százalékát a HNT állná, míg a tervek szerint a másik felét az adott bort adó borvidékek. Az idei versenyre a határon túli magyar bortermelők is meghívást kapnak. Idén megválasztják a legsikeresebb női borászt az aranyérmes borokat készítő hölgyek közül és külön díjazzák a legsikeresebb 35 év alatti fiatal borászt.

A bírálók csoportjait az Országos Borszakértő Bizottság, a Corvinus Egyetem borászati tanszéke, a borászati hatóság, és kiemelkedő borászatok képviselői alkotják.

További újítás lesz, hogy a magyar borok nemzetközi ismertségének növelése érdekében támogatják a legsikeresebb pincészet részvételét egy-egy külföldi kiállításon, az aranyérmes borok közül is kiemelkedőket pedig a HNT költségén benevezik majd rangos nemzetközi borversenyekre.

Az országos megmérettetés időpontjának megválasztásakor figyelembe vették, hogy a borvidéki versenyeket döntően április-májusban rendezik meg.

A borverseny eredményhirdetését, az aranyérmes borok bemutatását 2014. július közepén tartják majd. A borverseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei pedig a Földművelésügyi Minisztérium, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága.

MTI/AgroLine
2014. június 10.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)