A NAK húsipari osztálya az integrációban bízik

húsbolt.png

Kedvező előjelekkel indul az új uniós költségvetési ciklus a húsipar számára, most az a feladat, hogy a támogatások minél célszerűbben és hatékonyabban hasznosuljanak. Ez volt az uralkodó vélemény a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Húsfeldolgozási Országos Kamarai Osztályának ülésén.

Az ágazat szakemberei a vertikális és horizontális integrációban látják az előrelépést. Németh Antal országos osztályvezető szerint a következő években a vágóhidakat és a feldolgozóipart külön kellene választani. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy olcsóbb, ha nagy mennyiségben történik a vágás, a feldolgozásnál pedig a célszerűség azt diktálja, hogy ne több száz terméket állítson elő egy-egy cég, hanem kevesebbet, de jó, egyenletes minőségben. A folyamatokat a vállalkozói oldalon az érdekek felismerése és felismertetése segítheti, míg a támogatási oldalon az irányított pályázatok lehetnek ösztönzőek.

Németh Antal beszámolt arról is, hogy az országos osztály határozatot fogadott el az őstermelők szigorú ellenőrzése ügyében. Nem ritka ugyanis, hogy az őstermelői igazolványok mögé bújva valóságos ipari tevékenységet folytatnak vállalkozók.

NAK/AgroLine
2014. június 10.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)