A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja az ÉFOSZ népegészségügy javítását célzó programját

hal sütve.jpg

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja tagjait, hogy csatlakozzanak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) által meghirdetett önkéntes vállalásokhoz.

Magyarországon a közegészségügyi állapot jelentősen rosszabb, mint a hasonló gazdasági fejlettségű országokban. Ebben a nem megfelelő életmód mellett kiemelt szerepe van az egészségtelen táplálkozásnak.

Az ÉFOSZ május végén tartott közgyűlésén fogadta el a népegészségügy javítását célzó felhívását. Ezzel kívánják hozzásegíteni a fogyasztókat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti só- és telített zsírbevitel fokozatos eléréséhez, valamint az életkornak és fizikai aktivitásnak megfelelő, optimális mennyiségű kalória-bevitelhez. Az önkéntes vállalások választható listáján többek között szerepel, hogy a termékek 80 százalékának részlegesen hidrogénezett növényi olajból származó transzzsírsav-szintjét 2019. december 31-ig 1,5 százalék alá csökkentik, az előrecsomagolt termékek 75 százalékán pedig a kötelező tápértékjelölési előírásokon túl 2017. december 31-ig feltüntetik a referencia-beviteli értéket. A program kiterjed továbbá a termékek felelős reklámozásra, illetve az aktív életmód népszerűsítésére.

A NAK kiemelten fontosnak tartja, hogy az ÉFOSZ által meghirdetett célkitűzések megvalósuljanak, ezért arra ösztönzi tagjait, hogy vizsgálják meg, milyen formában tudnak csatlakozni a felhíváshoz.

A Kamara ugyanis vallja, hogy a magyar fogyasztók kiegyensúlyozott táplálkozása és egészségi állapotuk javítása nem az egyes ágazatoknak súlyos terhet jelentő Népegészségügyi Termékadó (NETA) révén, hanem sokkal inkább az élelmiszerágazat önszabályozásával és széleskörű társadalmi összefogással érhető el.

NAK/AgroLine
2014. június 19.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)