A nyerstej értékesítésére vonatkozó szerződést írásba kell foglalni

tejesflakonok.jpg

„Az interneten elérhető információk szerint változik több, a tejpiacot érintő szabályozás. A nyerstej Magyarországon történő értékesítésére irányuló szerződést – a végső fogyasztó részére történő közvetlen értékesítés kivételével – a nyerstej feldolgozásáig írásba kell foglalni, de változik a szakmaközi szervezetek működését szabályozó előírás is. Miközben a KSH adatai szerint decemberben 18,1 százalékkal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest, a tej ára alig változott.

- Hogyan értékeli ezeket a folyamatokat? – kérdeztük Istvánfalvi Miklóst, a pusztavámi Pusztavámi Tejszövetkezet Rt. és a Tej Terméktanács elnökét.

- Valóban nagy jelentőséggel bír a hazai tejágazat jövője szempontjából, hogy a nyerstej Magyarországon történő értékesítésére irányuló szerződést írásba kell foglalni. A határozott időre kötött szerződés időtartama legalább 6 hónap. Amennyiben a szerződés a hatósági ellenőrzés, illetve a figyelmeztetés után sem kerül megkötésre, a hatóság visszavonhatja az érintett piaci szereplők működési engedélyét.
Az úgynevezett "Tejcsomag" immár összes rendelkezése hatályos. A jogszabályi módosítások az uniós tejkvóta-rendszer 2015-ös megszűnése utáni helyzetet, illetve a tejágazat hosszú távú jövőjét kívánják rendezni. A jogszabály a fentieken túl új rendelkezéseket állapít meg pl. a szakmaközi szervezetek számára. Meghatároz egyes általuk is végezhető piacszabályozási tevékenységeket, továbbá magában foglal számos, a piac átláthatóságának fokozására irányuló általuk végezhető intézkedést is (piaci jelentéstétel, előállítási szabályok, mintaszerződés készítése, fogalmazási szabályok, eredetvédelem, minőséget igazoló jelölések, promóció).

A termelés és felvásárlás tavaly az év egészében nőtt ugyan, de e növekedés az év első felére koncentrálódott. Ennek megfelelően először egy kínálati, majd a nyár közepétől egy keresleti piac alakult ki számos uniós országban, így Magyarországon is. A tej átadási árai a kínálati pozíció miatt általában stagnáltak, ugyanakkor a fogyasztói árak – termékenként differenciáltan – esetenként az éves infláció mértékét jelentősen meghaladó mértékben emelkedtek. A tej- és tejtermékek fogyasztói árai 2012. decemberben 6-10 %-kal voltak magasabbak az előző év decemberieknél, tehát fele az átlagosnak.

A tejpiaci egyensúly és a kiszámítható piaci viszonyok megteremtése érdekében a Tej Terméktanács a jövőben is kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a – tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról, valamint a szakmaközi szervezetekről szóló törvényben foglalt – jogszabályi lehetőségek és kompetenciák kihasználására.

Létrehoztunk egy, külön ezzel a témával foglalkozó terméktanácsi szakbizottságot, ami nem csak terméktanácsi feldolgozókat tömörít. Nagyrészt a szakbizottság munkájának köszönhetően 2011-2012. években a tisztességtelen piaci magatartás témakörében mintegy 15 hatósági bejelentést tettünk. A hatóság – az általunk bejelentett ügyek legnagyobb részében – a tisztességtelen magatartást tanúsító szereplőket elmarasztalta. A hatóság által megállapított bírságok döntően 10-100 millió Ft közöttiek, azonban a legtöbb ügy még bírósági szakaszban van.

A Tej Terméktanács kezdeményezésére 2012. júniusban a Parlament elfogadta a diszkriminatív árképzés tilalmát előíró törvénymódosítást. Ennek értelmében tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha egy kereskedő azonos termékeknél eltérő módon alakítja az árrést a hazai és import származású termékek esetén. Döntően ennek hatására a hazai eredetű tejek belföldi értékesítése a II. félévben növekedett.

Bízunk benne, hogy a hazai előállítású termékek belföldi kereslete tovább fog növekedni. Mind a felvásárlási, mind a fogyasztói áraknál az emelkedés – bár mérsékeltebb ütemben – 2013. első hónapjaiban várhatóan folytatódni fog. A 2013. január-márciusi időszakban 92 Ft/kg körüli alapár szint várható.

FEOL/AgroLine
2013. február 26.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)