A tavalyihoz képest kevesebb, de nagyon jó minőségű a szőlőtermés

bor-rozé.jpg

Pécs–Villány | Soha ilyen korán nem kezdődött még a szüret a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet történetében, mint az idén. Augusztus 7-én vágták le az első korai érésű, kis területen termelt fehér bort adó fajtajelöltnek, a Kozmopolitennek a fürtjeit. Egy héttel később pedig már a nagyobb termőterületekről is megkezdték a Zengő és a Zenit szüretelését. Ez szintén rendkívülinek számít, mert a 2003-as és 2007-es korai szüretekhez képest is előbb kezdték meg a munkát.

A mennyiség ugyan elmarad a tavalyi mögött és a bogyókból kinyert szőlőlé is kevesebb, azonban a minőségre egyelőre nem lehet panasz. Éppen ezért nagyon fontos az egyes fajták szüretelési időpontjának helyes megválasztása, mert ez meghatározó lehet a minőség szempontjából is.

Pécsett már javában csattognak a metszőollók, napok óta szedik a szőlőt a kutatóintézet tőkéiről

Az intézet szakemberei szerint idén összeérnek a korai és a középérésű fajták, így már a Királyleánykát is leszedték, illetve most szüretelik a Chardonnayt és a Sauvignon blancot. Mint mondták, egyes fajták esetében 20–25 nappal korábban érik a szőlő egy átlagos időjárású évhez képest, így már a Portugiesert is elkezdték szüretelni. A színanyag rendkívül jó az idei termésben, a sav-cukor egyensúly viszont lehetne kedvezőbb is, azonban ettől még jó minőségű lehet a bor.

Villány és Siklós környékén is megkezdődött a korai fehér fajták, az Irsai Olivér és a Muscat Ottonel, illetve a roséborok alapanyagainak, a Kékfrankosnak és a Zweigeltnek a szüretelése, azonban a Portugieser szedését várhatóan csak a jövő héten kezdik meg nagyobb tételben a gazdák.

Mint Günzer Tamás, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke elmondta, a Portugieser próbaszüret eredményei biztatóak, a cukorfok húsz körül alakul, ez pedig nagyon jó eredmény. A szőlőfürtök egészségesek, jó a minőség is, csak a mennyiség kevesebb a tavalyihoz képest. Ez egyrészt a hosszú aszályos időszakokkal magyarázható, illetve mostanra egyértelműen kiderült, hogy szinte minden gazdánál volt fagykár.

– Az utolsó két védekezés óta nem volt csapadék, amely lemosta volna a bogyókat, ezért lenne érdemes még várni néhány napot. Ugyan minden gazda felszívódó szerekkel védekezik, én mégis annak a híve vagyok, hogy tiszta bogyókat használjunk alapanyagnak – mondta az alelnök.

Hajnali hűvösben

A szakemberek véleménye szerint, ha a csapadékszegény, meleg időjárás folytatódik, akkor érdemes a kései érésű fajtáknál a tőkék terhelését fürtritkítással csökkenteni, ezzel elkerülhető a tőkék kimerülése. A leszedett fürtök viszont a kék szőlőfajtáknál felhasználhatók a rosé bor készítésénél.

Hasonlóan fontos tanács, hogy a túlmelegedett pincékben és présházakban hűtsék a mustot, akár jéggel teli műanyagpalackokkal is, vagy a szüretelést a kora reggeli, hajnali órákra időzítsék.

BAMA/AgroLine
2012. augusztus 24.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)