Átlagos termés, bizonytalan árak

CD 106 őszi árpában.jpg

Pozsony | A meleg időjárás nem csupán a nyaralni vágyóknak kedvez, az utóbbi napok kánikulájának köszönhetően gyorsabban érik a gabona is, a gazdák szerint azonban még így is legalább egy hónapot kell várni az aratásra. A termés átlagosnak mondható, az árakról azonban a gazdák egyelőre nem szívesen beszélnek. Annál inkább a nagy üzletláncok kíméletlen árpolitikájáról, amely súlyos érvágást jelent számukra.

A dunaszerdahelyi régióban csaknem 20 ezer hektáron termesztenek őszi búzát. „Néhány helyen nagyon megdőltek a táblák, általánosságban véve a növényzet nem túl sűrű, de magas, és a kalászok is szépen telnek. Lényegében még bő egy hónappal kell számolni az aratásig, legalábbis az időjárás jelenlegi alakulásából ítélve. Az árakról egyelőre senki sem beszél” – mondta lapunknak Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke. Szerinte az olajrepce érési folyamata is jónak mondható, ha tovább tart a meleg időjárás, a dunaszerdahelyi régió mezőgazdasági üzemeiben június huszadika körül ennek is elkezdhetik a betakarítását.

„Ha kitart a jó időjárás, a Galántai járásban az utóbbi tíz év átlagának megfelelő termésre számíthatunk” – tájékoztatta lapunkat Gabriel Perleczký, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) Galántai Regionális Hivatalának igazgatója. A régióban az előzetes becslések szerint június második felében kezdhetik el a repcetermés betakarítását. „Annak ellenére, hogy a kalászos gabonafélék esetében jó a növényzet vegetációja, a betakarítást minden bizonnyal csak július tizedike táján kezdik el a termesztők az 5420 hektárnyi összterületen termesztett tavaszi árpával. Ezt követi az őszi búza begyűjtése, amelyet 12 580 hektárról kell tető alá szállítani” – mondta Perleczký.

Az ipolybalogi mezőgazdasági üzemben főleg a búzatermesztésben okoztak károkat a legkülönfélébb betegségek. „Lisztharmat, szeptóriás levélfoltosság, pelyva-levélfoltosság, valamint búzarozsda egyaránt megtámadta a növényzetet. Sok helyen háromszor is kellett permetezni” – panaszkodik Szecsei Sándor, az agrárüzem vezetője. Az őszi árpa betakarítását június végén, az őszi búzáét várhatóan július 5–8. körül kezdik meg Ipolybalogon.

Az időjárás viszontagságai és a legkülönfélébb növénybetegségek mellett azonban a gazdáknak a nagy üzletláncokkal is meg kell küzdeniük. A katasztrofális felvásárlási árakra, a túlméretezett, megfontolatlan behozatalra, valamint az üzletláncok árképzésére panaszkodnak a gazdák abban a levélben, amit Patasi Ilona a zöldségtermesztőktől kapott. Eszerint a termesztők a zöldborsót például már csak a kiskereskedőknek szállítják, mert a nagy üzletláncok behozatalból kínálják a közkedvelt zöldségfélét. Elképzelhető, hogy a hazai termelőknek e hét folyamán az egyik nagy üzletlánc 85 centet fizet majd a zöldborsó kilójáért, mert „akció” lesz. A gazdák szerint az igazán bosszantó az, hogy ugyanezt a borsót az üzletekben már 2,50 euróért kínálják a vásárlóknak. „Kár, hogy a kereskedőknek nem elég a 100 százalékos nyereség” – jegyzik meg az AKS elnökének elküldött levelükben a felháborodott zöldségtermesztők.

ÚJ SZÓ/AgroLine
2014. június 10.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)