Az új agrárkamara súlyát növeli a nagyszámú tagság

paradicsom.jpg

Az új agrárkamarának több százezer tagja lehet alanyi jogon, és ez a súlyának növekedését jelenti - jelentette ki Győrffy Balázs, az agrárkamara megbízott elnöke az Agrár Sajtóklub csütörtöki szigetszentmiklósi rendezvényén.

Az új keretek szerint minden tag azonos jogokkal rendelkezik majd, és kvázi szövetkezeti felépítésű lesz az újjáalakuló kamara - mondta az elnök. Hozzátette, hogy a régi forma nem szolgálta az összágazati érdekeket. A változások közül kiemelte, hogy közös kamarába kerülnek a termelők és az élelmiszeripar képviselői, ami véleménye szerint segíti a párbeszédet és az együttműködést.

Beszámolt arról is, hogy az átmeneti elnökség augusztus 14-én megtartott alakuló ülésének eredményeként megkezdődhetnek az előkészületek a kamara végleges kialakítására. Az elnök az átmeneti időszak fő feladatát a kamara működtetésében, illetve a választások megszervezésében jelölte meg. A választás végső határideje jövő március vége, ugyanakkor szeretnék hamarabb lebonyolítani - tette hozzá.

Győrffy Balázs arra is emlékeztetett, hogy a regisztráció kötelező és a határidő szeptember végén jár le. Álláspontja szerint a tagsági viszony növeli az érdekérvényesítés lehetőségét. Példaként említette, hogy a 15 kamarai osztály alá alosztályok szerveződhetnek, amelyek területi érdekeket jeleníthetnek meg. A regisztrációs jelentkezésre a kamara honlapján van lehetőség.

Újságírói kérdésre válaszolva Győrffy Balázs elmondta azt is: még nincsenek döntések közfeladatok átvételéről.

Az Agrár Sajtóklub másik témája volt a közelgő Hortus Hungaricus nemzetközi kertészeti szakkiállítás. A szeptember 21. és 23. között megrendezendő kiállítást és vásárt bemutatva Treer András, a kiállítás egyik szervezője, a Flora Hungaria Kft. ügyvezetője elmondta: az idén 19. alkalommal megrendezendő esemény újdonsága a vidékfejlesztés napja, ahol a kertészeti ágazat vidékfejlesztésben betöltött szerepéről, a magyar termékek versenyképességéről, az aktuális agrárhitel-lehetőségekről, valamint az Agrár Széchenyi Kártya feltételrendszeréről hallhatók előadások. Ugyancsak első ízben látható a Magyar Termék Közösségi Stand, ahol a gyógynövényektől a szőlőn, a boron, a gyümölcsön, a zöldségen át a dísznövényekig számos kiváló hazai termékek képviseli a minőséget - fejtette ki Treer András.

MTI/AgroLine
2012. augusztus 23.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)