Bezárják a kiskaput?

2Rába szánt.jpg

A lassú jármű kategóriába sorolt járművek piros színű rendszámmal közlekedhetnek. Ez a hatósági jelzés a zöld színű rendszámmal együtt, amit az ideiglenesen forgalomban tartott, mezőgazdasági vagy erdészeti célra használt jármű kaphat - kiskaput jelent az "ügyes" terepjáró és quad tulajdonosok számára.

"Fehér alapon, piros betűvel ellátott rendszámot csak lassú jármű, azaz jobbadára olyan, mezőgazdasági és erdészeti célra használt traktor kaphat, melyek tervezési sebessége nem haladja meg a 25 km/h-t. Szintén lassú jármű besorolásba esnek azok a munkagépek - földmunkagépek, kombájnok -, melyeknek tervezési sebessége ugyan meghaladja a 25 km/h-t, de adminisztratív módon ezt a lassú jármű igazolólapjára felvezetett, "Legnagyobb sebesség 25 km/h." záradékkal korlátozzák" - tájékoztatta lapunkat Kiss Katalin, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) sajtóreferense. A piros rendszám érvényességi ideje öt év. Korábban arra is lehetőség volt, hogy a mezőgazdasági járművek E-rendszámmal fél évig ideiglenesen forgalomba állhassanak, ám egy azóta meghozott BM-rendelet műszaki vizsgához köti a közúti forgalomban való résztvételüket. A 2005. februári gazdademonstráción a gazdák a szigorú és túlzottan adminisztratív forgalomba helyezési eljárásokat is bírálták, ezért született meg az M-es rendszám. Az új rendszámtáblához az eddigiektől eltérően, a helyi okmányirodán keresztül, a KEKKH-tól való igénylés útján juthatnak az ügyfelek.

-
Az M betűs, zöld rendszámot nem járművek, hanem személyek kapják!

Zöld rendszámot csak olyan gazdák igényelhetnek, akiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábban már regisztrált, valamint felelősséget vállal a mezőgazdasági gépek műszaki állapotáért. "Ezeket a járműfajtákat - jellegükből adódóan - nem közúti forgalomban történő személy-, vagy teherszállításra, hanem mezőgazdasági, illetve erdészeti tevékenységre gyártották. Időszakos műszaki megvizsgáláson nem kell részt venniük." A zöld rendszám különlegessége, hogy az ráadásul nem is járműhöz, hanem a tulajdonos személyéhez kapcsolódik, így lehetőség van arra, hogy egy rendszámot - természetesen nem egyidejűleg - több gépen is használjon a gazdálkodó. "Az M betűjelű, ideiglenes rendszámtáblával használni kívánt járművek adatait a közlekedési igazgatási hatóság az indítási naplóba, annak hitelesítésével egyidejűleg jegyzi be" - mondta a sajtóreferens. Az ideiglenes rendszámtáblák számáról, az általuk közútra vitt gépek számáról és típusáról a gazdálkodónak az igénylés során, előzetesen kell nyilatkoznia.

Az M betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadásának, használatának, engedélyezésének díja tizenötezer forint, ami tartalmazza ideiglenes forgalomban tartási engedély díját, a rendszámtábla árát és az indítási napló díját is. A rendszám érvényessége három év, utána ötezer forintos díj ellenében újabb három évre meghosszabbítható.

A zöld rendszámra jogosult járművek köre elvileg igen szűk. Általában olyan, idénymunkára használt gépek tartoznak ide, mint az arató-cséplő gépek, szecskázó gépek, szőlőkombájnok, önjáró műtrágya- és szervestrágya-szóró gépek. Létezik viszont egy kategória, amit sokan kiskapuként használnak, mégpedig az "erdészeti kiközelítő" csoportba sorolható járműveké. Így kerülhet zöld rendszám akár egy milliós terepjáróra, vagy quadra is. "A quad - ha megfelel bizonyos paramétereknek - mezőgazdasági vontatónak piros rendszámmal is levizsgáztatható, őstermelői igazolvány és uniós regisztrációs szám birtokában pedig 'erdészeti kiközelítőnek' is. Kettő-négy héten belül meg is van az egész" - mondta egy névtelenséget kérő, baranyai motorkereskedő. A KEKKH tájékoztatása szerint "terepjárókra" nem szerelhető fel M kezdőbetűjelű rendszám, tekintettel arra, hogy ezek a járművek nem számítanak lassú járműnek - így mezőgazdasági erőgépnek sem. Mégis, némi internetes kutakodás után számos olyan quadot, UAZ-t, Land Rovert találhatunk, melyeket zöld rendszámmal kínálnak eladásra.

Vnegyed/AgroLine

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)