Bitay Márton ügyészségi vizsgálatot kezdeményez

gyomfésű

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. ellen a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földügyekért felelős államtitkára, hogy megállapítsák, megfelel-e a kft. a közhasznúság szabályainak.

Bitay Márton pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: azért fordul az ügyészséghez, mert a közhiteles adatokból az derül ki, hogy a kft. nem felel meg a közhasznúsági követelményeknek, mivel utoljára 2010-ben nyújtott be közhasznúsági nyilatkozatot.

Az államtitkár szerint a Székesfehérvári Járásbíróság helyes és jogos döntést hozott a héten a kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. kontra állam perben, amikor kimondta, hogy a kishantosi cégnek nincs joga a helyi állami területek használatára.

Az államtitkár az MTI-nek leszögezte: az állam jogszerűen adta a kishantosi cég által korábban bérelt területet az új bérlőknek. Az új bérlők jogszerűen próbálták megkezdeni az általuk pályázat útján elnyert földterületek művelését, amit többször is megzavart a volt bérlő.

Ez utóbbinak kártérítési következményei is lehetnek - hívta fel a figyelmet Bitay Márton -, mivel felmerül a károkozás esete. Példaként a terület őrzésének költségét hozta fel, amely összességében több millió forintot tett ki.

Az államtitkár rámutatott: a mostani ítélettől függetlenül a "Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak" lejárt a szerződése, tehát senki semmit nem vett el a cégtől. Húsz évig használhatták a területet, nem akadályozta vagy zavarta őket ebben senki - tette hozzá.

Most egy bérlő helyett van kilenc, akiknek a kezében 40-50-60 hektáros birtoktestek vannak, a kft. helyett pedig családi gazdaság - fogalmazott.

Bitay Márton szerint sajnálatos, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. már nemcsak az államot, a földprogramért felelős államtitkárt és az új haszonbérlőket, hanem a bírósági ítéletet is "hibásnak" tartja. Az államtitkár ezzel Ács Sándornénak, a kishantosi cég ügyvezető igazgatójának véleményére reagált, aki szerint a bíróság figyelmen kívül hagyta a kishantosi cég érveit.

VM/AgroLine
2014. május 30.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)