Borúlátóbbak lettek az agrár cégek

Borsóvetés

Budapest, 2014. június 3. – Az általában optimista mezőgazdasági vállalkozások idei várakozásai meglehetősen visszafogottak, jóval pesszimistábbak a kkv átlaghoz képest. A negatív hangulat hátterében főként a hosszú vevői fizetési határidő, a romló pénzügyi eredmények és az uniós források szűkülése áll. A gazdaság helyzetét illetően azonban az agrárium bizakodva tekint a jövőre – derül ki a K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi adataiból.

A félezer hazai kkv vezető megkérdezésével történt K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai szerint az általában bizakodó mezőgazdasági szektor idei várakozásai negatív irányba mozdultak, és saját cégük helyzetét illetően borúlátóbbak a kkv átlaghoz képest. Ennek fő oka, hogy az agrárcégek jövőjét leginkább befolyásoló tényezők, a vevőkkel és a vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos kilátások egyaránt romlottak az előző negyedévhez képest. „Az agrárszektorban messze a legmagasabb a vevők teljesítési határideje, átlagosan 34 napra fizetnek. Ez 6 nappal több ez előző negyedévhez képest, és az utóbbi négy év második legmagasabb teljesítési határideje. Ezzel párhuzamosan a vevői és beszállítói számlák kifizetése közötti finanszírozandó időtáv a duplájára, 14 napra emelkedett, így várhatóan jobban terheli majd a mezőgazdasági cégeket a likviditási probléma. A teljes kkv szektort tekintve ezek a számok jóval szolidabbak, ugyanis a vevők átlagosan 27 napra fizetnek, és mindössze 6 napos finanszírozási időtávra kell felkészülniük” – részletezte az eredményeket Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. „A nehezebb likviditási helyzetben lévő agrárcégeknek segíthet a területalapú támogatások MNB által lehetővé tett előfinanszírozása, ami iránt azonban egyelőre viszonylag alacsony érdeklődést tapasztalunk a gazdálkodók részéről” – tette hozzá a szakértő.

A mezőgazdasági cégek pénzügyi eredményeiket illetően is borúlátóbbak lettek. A vállalkozások átlagosan 3,7%-os árbevétel növekedéssel számolnak a következő egy évben, szemben az előző negyedévi 6,4%-kal. Emellett az eredményeket tekintve is jóval pesszimistább lett a szektor. Az átlagos elvárás 2,7%-os eredménynövekedés, ami az előző negyedévhez képest 2,1% százalékpontos visszaesés. Összehasonlításul, a kkv-k átlagosan 6,8%-os árbevétel- és 4,1%-os nyereségnövekedést valószínűsítenek.

Az agrárium számára kiemelkedően fontosak az EU-s támogatások, így az uniós források szűkülése nagyban hozzájárul a negatív hangulathoz. A mezőgazdasági cégek csupán 44%-a tartja reálisnak, hogy uniós támogatáshoz jut, és mindössze 30%-uk hallott olyan pályázati kiírásról, ami komolyan érdekelheti a céget. „Az alacsony számok feltehetően összefüggnek azzal, hogy az idén kezdődött új uniós költségvetési ciklusban leghamarabb októberben lesznek elérhetőek a pályázati kiírások, valamint, hogy az idei év egy átmeneti év az agrártámogatási rendszerben” – tette hozzá a szakember.

Öröm az ürömben, hogy a gazdaság jelenlegi helyzetét tekintve – hasonlóan a kkv átlaghoz képest – meglehetősen derűlátóak a mezőgazdasági vállalkozások. Legnagyobb arányban azok a cégek vannak (45%), akik több visszaesésre már nem számítanak, ugyanakkor javulást sem feltételeznek, míg 38%-uk már lassú növekedésre számít.

K&H/AgroLine
2014. június 03.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)