Brazil salsás chipsszel indul a VB

chips gyártása.jpg

Nem minden sportesemény növeli a chips iránti keresletet, de a foci VB kimondottan jó hatással van a fogyasztási kedvre. A labdarúgó torna folyamán 2002-ben 275 tonna, 2006-ban 402 tonna, 2010-ben pedig több mint 350 tonna burgonyachipset ropogtattak el a magyarok, így az elmúlt 15 év tapasztalatai alapján elmondható, a focihoz egyértelműen a chips passzol a legjobban. Idén a brazil világbajnoksághoz egy különleges, salsás íz is párosul.

A labdarúgó-világbajnokságok és Európa-bajnokságok alatt 20-25 százalékkal is emelkedhet a chips értékesítése, a mérkőzések elengedhetetlen kellékei a burgonyaszeletek. A chips tipikusan focinéző snack, a rangadók alatt az éves mennyiség 10 százalékát is elfogyaszthatják a szurkolók. Az esemény két hete alatt átlagosan ötödével nő a kereslet hazánkban, de a bolgárok után még így is a magyarok esznek a legkevesebb chipset Európában.

Idén, a legkedveltebb chipsmárka1, a Chio adatai szerint várhatóan 300-350 tonna burgonyaszelet fokozza majd az izgalmakat a labdarúgó meccsek alatt. Nyaranta egyébként is több sós snack-et, burgonyachips-et eszünk, mint az év más időszakaiban, de a nagy futball-tornák főleg a chips esetében tovább fokozzák a fogyasztási kedvet. „A sós snack-ek között a burgonyachips-nek van a legintenzívebb íze, ami jól illik a felfokozott hangulatú sportközvetítésekhez. Ez lehet az oka, hogy a foci EB és VB kedvenc snackje egyértelműen a chips, 2008 nyarán például 54 százalékkal több fogyott belőle, mint 2007 hasonló időszakában. Érdekes viszont, hogy az olimpiák nem, így két éve a londoni játékok sem befolyásolták a fogyasztást” – mondta el Szabó Gábor, a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország piackutatási vezetője.

A brazil világbajnoksághoz egy igazi latin íz társul, a Chio salsa fűszerezésű chipsszel készül az év futballeseményére. A Chio Chips Salsa de Janeiro-ból 75 tonna kerül majd nyár végéig a polcokra. Az új íz nem csak egzotikus, de a gyártási technológiája miatt is érdekes, hiszen a sütés-fűszerezés után 10-12 napot várnak, míg a boltokba kerül a termék, ugyanis ennyi idő alatt érik össze tökéletessé a salsás íz.

Mi lesz a kockahassal?
Sokan gondolják, hogy bűnös élvezet a sós snack fogyasztása, szakértők szerint azonban a kiegyensúlyozott étrendbe bőven belefér egy kis nassolás. Az egészséges táplálkozás mérsékelt és változatos étrendet jelent, ez nem zárja ki esetenkénti – akár heti néhány alkalommal történő – chipsfogyasztást sem. „Fontos viszont, hogy alkalmanként 30-50 grammot együnk csak, és inkább főétkezések között” – mondta el Szabó S. András egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke.

A statisztikai adatok szerint a magyarok igazán visszafogottak a világátlaghoz képest: egy főre átlagosan napi 0,8 g chips jut (1 szelet = kb. 1 gramm), ami a napi energia-bevitel mindössze 0,17 %-át adja, a sóbevitelünknek pedig csupán a 0,06%-át.

AgroLine
2014. június 11.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)