Csaknem félmilliárdos vagyonelkobzás

kukoricaszemek.jpg

Debrecen – Folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, pénzmosásban, közokirat-hamisításban és csalásban mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a négy vádlottat, akik 2007-ben csaknem 400 millió forint értékű intervenciós kukoricát értékesítettek.

A vádlottak az MVH szerződött partnereként tároltak mintegy 10.900 tonnányi gabonát, amelyből több mint 10.500 tonnának nyoma veszett.

Az I.r. vádlott 4 év börtönbüntetést és 4 év közügyektől eltiltást, a III.r. vádlott 2 év börtönt és 2 év közügyektől eltiltást, a IV.r. vádlott 2 év 6 hónap börtönt és 3 év közügyektől eltiltást kapott, a II.r. vádlottat 1 év próbára bocsátotta a bíróság. Ezen felül a Debreceni Törvényszék az I.r. G. Gábor vagyonának terhére 446 millió forint vagyonelkobzást rendelt el, a IV. r. vádlottat pedig kötelezte arra, hogy a jogerős ítéletet követő 30 napon belül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára fizessen meg 4,8 millió forintot.

Balláné Szentpáli Edit tanácselnök indoklásában elmondta: a vádlottak egy játékteremből, a rulett asztal mellől ismerték egymást. Az eljárás során több ellentmondás alakult ki közöttük, a vádat erősítve pedig egyik tanú hozta a másikat. A vádak közül a legnehezebb a pénzmosás bizonyítása volt, de erre is talált konkrét adatokat a bíróság, mint ahogyan egyértelműen megállapította a fiktív cégeladást is. A tanács elnöke hozzátette: a vádlottak padjáról feltételezhetően többen is hiányoznak.

G. Gábor 2006-ban kötött határozatlan idejű raktározási szerződéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltségével. Egy debreceni raktárban 3500 tonna, a két nyíradonyi tárolóban 2800 és 1900 tonna, egy polgári raktárban pedig 2700 tonna intervenciós kukoricát raktároztak be. G. Gábor a kft. által betárolt intervenciós kukoricával a sajátjaként rendelkezett, a többiek pedig szándékos segítséget nyújtottak az értékesítésben.

Az intervenciós gabonát egy nagykanizsai cég fiktív számláival adták el, 2007. május-júniusában. A vevők, egy budapesti és egy budakeszi gabonakereskedő nem tudott arról, hogy az általuk megvásárolt – intervenciós – kukorica az MVH tulajdonát képezi és a vádlott a tulajdonos engedélye nélkül értékesítette.

Az MVH 2007. június 5-én tartott helyszíni ellenőrzést a raktárakban. Megállapították, hogy a debreceniből 128, a polgáriból 97,6, az egyik nyíradonyi raktárból pedig 101,6 millió forint értékű kukorica tűnt el. Pár nappal később a másik nyíradonyi tározót is ellenőrizték, ott az 1900 tonnából 360 tonnányi – eladhatatlan minőségű – gabona maradt, az eltűnt kukorica értéke csaknem 56 millió forintot tett ki. Összességében 383,4 millió forint értékű kukoricának találták hűlt nyomát.

Az I. és a II.r. vádlottak az ügylet alibijeként két ukrán állampolgárnak valótlan tartalmú adásvételi szerződéssel értékesítették céges üzletrészüket. A kukorica eladásából származó bevételből pedig G. Gábor életbiztosítási szerződéseket kötött, összesen 45 millió forint értékben.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik pedig mindannyian fellebbeztek, jórészt elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért.

HAON/AgroLine
2014. május 19.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)