Csökkent a kenyér áfája, mégsem lesz olcsóbb

kenyér a kemencéből.jpg

Hiába csökkent a kenyér áfája, nem lesz olcsóbb, pedig a földművelésügyi szakállamtitkár szerint emiatt hét százalékkal kellene mérsékelni az árat. A Pékszövetség viszont azt mondja: a forgalmi adó csak egy tétel a költségek közül, ez önmagában nem elég az árcsökkentéshez.

Míg a kenyér áfáját a kormány 20-ról 18 százalékra csökkentette, addig a liszt forgalmi adóját 20-ról 25 százalékra emelte. A földművelésügyi minisztérium szakállamtitkára szerint az ellentmondás látszólagos.

„A lisztet a malom előállította 25 százalék áfával, eladta a péknek, a pék kifizette a 25 százalékos áfát, majd visszaigényelte a malom. A dolog megint teljes mértékben rendben volt, és ugye a végső fogyasztásnál pedig megjelent egy alacsonyabb áfakulcs, ami annyit jelent, hogy a kenyér ára nem emelkedett, sőt elméletileg 7 százalékkal csökkent” – mondta Máhr András, a FVM szakállamtitkára.

A Pékszövetség elnöke viszont azt mondta: a forgalmi adó egy tétel a költségek közül. Varga László hozzátette, az áfacsökkentés miatt nem mérséklik az árakat.

A Földművelésügyi Minisztérium arra számít, a gabona forgóeszközhitele emeli a felvásárlási árakat a piacon. Így a malmi búza jelenlegi alacsony ára négyezer forint fölé kúszhat mázsánként.

hírTV/AgroLine

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)