Eldobták termésüket a fák

Fele sem igaz a gyümölcshozamokról szóló kora tavaszi kedvező előrejelzéseknek. A virágokkal gazdagon megrakott fák eldobták gyümölcsük nagy részét.

A határszemléken meglehetősen furcsa jelenségeket tapasztalnak a gazdák. A kései hideg napok, a jégverés majd a szárazság következményei egyaránt láthatóak az ültetvényekben.
– Általában a legtöbb gyümölcsfaj jól kötött idén, azonban később rengeteg termést eldobtak maguktól a fák. Például a kései cseresznyék csak fél termést ígérnek szemben a koraiakkal, ám azokban sem volt sok köszönet: az érésben lévő szemek nagy részét felrepesztette az esővíz.

A meggynél hasonlóan jelentős a gyümölcshullás, amit a szárazság okozott. Tudni kell azonban, hogy rendkívül nagy a szórás a várható és tényleges hozamokban. Például a kajszi közepesnek mondható Félegyháza környékén, katasztrofális a Nagykőrösi kertekben, ellenben sok termés mutatkozik a kecskeméti kajszisokban. Azzal szemben Lajosmizsén az egymástól néhány kilométerre fekvő kajszi telepítések egyikében csaknem teljesen elfagytak a termőrügyek, a másik helyen gazdag szüret várható – jellemezte a homokhátsági állapotokat dr. Sipos Kálmán Zoltán kecskeméti kertészmérnök.

A gyümölcstermesztés szakértője szerint a kajszi viselkedése a fajtaválaszték átalakítására ösztönözheti a gazdaságokat.

– A stabilnak ismert Bergeron idén is beváltotta a reményeket. Jól terem a Sylred is. Bizalommal voltak a gazdák a Pinkcot iránt, de ez az új korai fajta csak negyedét termi ezen a nyáron ahhoz képest, amit vártak tőle.

A szilvaszemek májusi lehullásával kapcsolatban a szakemberek is bizonytalanok. A molykártétel nem indokolja a helyenként tapasztalható nagymértékű termés veszteséget. Többnyire a gyümölcskezdemények megfázását valószínűsítik.

Hasonlóan változatos az őszibarack most mutatkozó hozama és az almáskertekben is szembetűnőek a különbségek. Az utóbbi gyümölcsfaj nagy termést produkált tavaly Duna-Tisza közén is, következésképp most pihennek a fák, mint például a Jonagold. A népszerű Idared viszont várhatóan jó terméssel hálálja meg ősszel a gondoskodást.

BAON/AgroLine
2014. június 23.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)