Energiaerdő magyar fűzből

pellet.jpg

Mind a hazai mind az európai energiaültetvények képét megváltoztathatja egy magyar nemesítésű energiafűz fajta. Az Express névre keresztelt energianövény jól tűri a szárazságot, vetélytársaival ellentétben fa alakú, és gyors növekedésű. Hazai elterjedését segítheti, hogy már az engedélyezett fajták listáján szerepel az energiaültetvények telepítését segítő pályázat fajták listáján.

"Szelektív válogatás alapján született meg ez az új alfaj, ami már hazai és európai fajtavédelmi oltalom alatt áll" - mondja kérdésünkre Németh Jenő, a Salix alba Express megalkotója. "Ellentétben a konkurens külföldi fűzekkel nem bokor, hanem fa alakú, ami számos előnyt hordoz magában. Kevesebb gondozást igényel, ugyanis a lombkorona már a második évtől összeér, így a sorok közti gyomirtás feleslegessé válik." Szintén a faalakúságának köszönhetően nem csak rövid, két-három éves vágásfordulójú aprítéktermelési célú ültetvények létesítésére alkalmas, hanem négy-hat éves termelési ciklusok alkalmazása mellett húsz-huszonöt cm-es hengeresfa előállítására is. Az utóbbi formát kevesen preferálják a viszonylag hosszabb megtérülési idő miatt. Az Express fűz fajtaminősítő (DUS) vizsgálata még jelenleg is tart a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) Monorierdőn lévő kísérleti telepén. A telepen jelenleg legalább tíz bejelentett, energiaültetvény létesítésére engedélyezett fűz fajtát vesz górcső alá a hivatal, köztük a vezető svéd és lengyel fajtákat is.

Németh Jenő úgy tapasztalja, hogy a gazdák többsége kiábrándult az energiaültetvényekből. "Korábban az erős svéd propaganda hatására, az általuk nemesített fűz kezdett elterjedni hazánkban is, miután az energiafű és később az energianád nem hozta a várt eredményt. A magyarországi klímán a svéd fűz nem teljesített úgy, ahogy azt sokan várták, így felhagytak a telepítésével."

Ezek ellenére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) októbertől újra meghirdeti az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott energiaültetvény telepítését támogató pályázatát. A vissza nem térítendő támogatás mértéke hektáronként kétszázezer forint, amihez évente ötvenezer forint terület alapú normatív támogatás, illetve negyvenöt euró kiegészítő támogatás igényelhető. A szakember szerint ez összeg fedezi a telepítést, viszont a talaj előkészítéstét már nem. "Egy hektár nagyjából háromszázötvenezer forintból ültethető be, amiből százezer forintot emészt fel a talajlazítás, gyomirtás, és maga az ültetés. Egy hektárra körülbelül tíz-tizenötezer dugvány kerül, egymástól negyven-negyvenöt centiméter tő-, illetve száznyolcvan-százkilencven centiméter sortávolságra. Célszerű betartani ezeket az arányokat, mert így a sorok között elfér a traktor, és a betakarítógép is."

"Egy-két hektárnyi energiafűz egy kisebb állattartó gazdaság fűtését biztosíthatja, de az ideális ültetvényméret legalább ötven hektár." Akik mégis kis terület beültetésén gondolkodnak, azoknak Németh azt ajánlja, hogy keressenek a környékben már létező energiaültetvényt, s próbáljanak összefogni, így a gondozás és aratás költsége eloszlik."

A pellet nedvességtartalma tíz százalék, pelletkazánban nagy hatásfokon ég

Moór András, a Pannon-Pellet Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: az élőnedves faaprítékot ország szerte tízezer forintos átlagáron vásárolják fel a pelletgyártó, illetve brikettáló üzemek. A nagykanizsai székhelyű vállalkozás évente tizenötezer tonna fahulladékot dolgoz fel, amiből szárítás után erőművekben és házi tüzelőberendezésben felhasználható energiahordozót gyárt. Az ügyvezető tájékoztatása szerint jelenleg nagy a kereslet a faapríték iránt, ezért a vállalkozás tárolókapacitásának növelését tervezi. "Az energiaerdőkből származó élőnedves faapríték nedvességtartalma ötven-hatvan százalék között van, ezért a beérkezett szállítmányokat egy-két héten belül fel kell dolgozni, különben rohadni kezd."

2007 és 2008 között három alkalommal írt már ki pályázatot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) energiaültetvények telepítésére. "A három kiírásra összesen százharminckét kérelem érkezett, melyek negyvenegy százaléka volt érvénytelen, így hetvennyolc pályázat kapcsán született helyt adó, illetve részben helyt adó határozat" - tájékoztatta lapunkat Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke. A 2008-ban beadott kifizetési kérelmekre összesen 18 349 167 forintot fizetett ki az MVH.
Vnegyed/AgroLine

mindenegy

Ember!

Fűtöttél Te már fűzzel?

mindenegy

Üdvözletem!Mit veszítesz azzal,ha 400m2-en ellátod a háztartást tüzelővel.Az a baj,hogy mindenki 1 nap alatt akar milliárdokat keresni,1000 tonnákat termeszteni.A tüzépen a szegényekre rásózzák a vizes akácot.A száraz tölgy hiánycikk.Nekem van 400db energiafüzem.Közé megy az indiai ginzeng.Ne felejtsétek,hogy 5 hónap a tél.200000ft a tüzelő.A pénzemberek addig játszanak,amíg se élelem(él-elem),se semmi.Tolsz mellé burgonyát,csicsókát,paradicsomot,retket,stb.Tartósítassz.Mert magadnak csinálod.Csak az a baj,hogy mindez nem trendi.Öregkorodra tönkremész,és kidobnak,mint egy használt.....Üdv János darma777@freemail.hu

kroki képe

Az önkormányzatos téma

Az önkormányzatos téma jó lehet és van itt pár hegyi "mélyút" is, ahová belógnak az akácfák, kitisztításra várnak. Megpróbálom, köszönöm az ötletet mindenkinek!
A fűz kandallóban sem ég jobban, mint kazánban? Jó lenne kipróbálni, bár az előzőekben leírtak alapján nem sok remény van rá.

Borozdaharcos képe

Az a baj ezekkel a puha

Az a baj ezekkel a puha fákkal, hogy ellobbannak, ezért is vannak a pellet vagy fa apríték tüzelő kazánok, amikben nem maga a tüzelő adja a hőt, hanem úgymond "gázosított" nem tökéletes égetés által létrejövő gáz az, ami igazából fűt ezekben a kazánokban.

A kemény fáknál biztosan nincsen jobb hasított tüzelő, de ha nincs más a fűzzel is lehet tüzelni.

Több ember többet tud, sok meg semmit!!!
borozdaharcos@gmail.com

max képe

Az önkormányzati akció

Az önkormányzati akció jónak tűnik akár felesben is. Gyorsan fához lehet így jutni.
Saját telepítésből 5-10 évnél előbb érdemes mennyiséget nem tudsz kiszedni. 1ha-ból egy háztartást már eltudsz látni ilyen korú állományból /tisztítás/. Az ecetfa az én meglátásom szerint valamivel gyorsabb fejlődésű mint az akác, ha leteszel belőle egy 10-20cm-es gyökérdarabot már egy év alatt 1-2m-t simán nől.

.Feco. képe

vegyél erdőt, erdősávot,

vegyél erdőt, erdősávot, fasort, stb....

Az önkormányzatoknak van bőven, és csak nyűg nekik. Igazán gazdálkodni nem tudnak (és nem is akarnak), ráadásul ami nincs lebetonozva, az nálunk nem sokáig van ott...

Alkudj meg velük, hogy kivágod a régit, és telepítel neki újat helyette, meg fizetsz egy jelképes összeget.... vagy bármi egyéb kreatív ötlet működhet...

kroki képe

Oké, világos, igazad

Oké, világos, igazad lehet! Viszont nekem elég gyorsan kellene tüzelő. Mit javasolsz?

krokis@freemail.hu

kroki képe

Köszi az infot, kicsit

Köszi az infot, kicsit elszomorított, többet vártam ettől a fűztől. Mivel te már kipróbáltad, elhiszem, hogy gyenge. Az ecetfa milyen gyorsan nő és hogy kell ültetni, szaporítani? Az akácerdőm jó pár évig nem lesz vágható, kellene valami helyette addig is.

krokis@freemail.hu

max képe

Nekem volt alkalmam fűzzel

Nekem volt alkalmam fűzzel tüzelni. Az minden volt csak nem fűtés. Nem hiszem, hogy az én kazánom a rossz /más fajta fával rendesen fűt/ eszméletlen gyengén működik. Háztájiban szerintem még a legjobb az akác, esetleg a bálványfa, de hívják letíciának, ecetfának, büdöskefának. Igen gyorsan nő és mint a gyom, szinte kiírthatatlan.

JOSEY képe

Gyepbe való ültetés

Szia!

Van rá megfelelő technológia, hogy pásztát nyiss a gyepbe, de mi készítünk olyan ültetőt amellyel direktbe lehet ültetni mindenféle talajelőkészítés nélkül.
Üdv: JOSEY

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)