Ennyi volt az olcsó tejnek?

tejesflakonok.jpg

Felvette tagjai sorába az Auchan Magyarország Kft.-t a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amely eddig elsősorban a termelőket és a feldolgozókat képviselte, írja a agrárszektor.hu.

A terméktanács korábban többször is támadta az áruházláncot tisztességtelen piaci magatartás gyanúja miatt, az olcsó külföldi UHT-tejek miatt pedig nem is olyan régen fel is jelentette. A békekötésként is értelmezhető lépés kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy változtat-e ez az Auchan üzletpolitikáján.

Tagok lettek

A terméktanács január 31-én vette fel tagjai közé az Auchant, illetve ezzel párhuzamosan az üzletlánccal együttműködési megállapodást is kötött, amelyet Istvánfalvi Miklós, a terméktanács elnöke és Dominique Ducoux, az Auchan vezérigazgatója írt alá.

Azért kezdeményeztük a Tej Terméktanáccsal az együttműködési megállapodás aláírását, hogy folyamatosan biztosítsuk a hazai, kiváló minőségű tejet áruházainkban – fogalmazott Dominique Ducoux, hozzátéve, hogy e megállapodással ismét a hazai vállalkozások pozícióit erősítik.

A terméktanács a mostani tagfelvételt első lépésnek tekinti, mivel számos más kiskereskedelmi vállalat is jelezte tagfelvételi igényét – áll a szakmai szervezet közleményében. Ezért azt remélik, hogy a termékpálya teljes vertikumát (a termelőket, a feldolgozókat és a kereskedőket) reprezentatív módon képviselhetik a jövőben.

A terméktanács azt reméli, hogy a megállapodás, illetve a tagfelvétel példaértékű lehet más kereskedelmi piaci szereplők, illetve az egész élelmiszergazdaság számára. Ettől a lépéstől ugyanis azt várják, hogy a piaci szervezettség jelentősen javul, a konzultációs és az együttműködési lehetőségek szélesednek.

Így - a hazai fogyasztók érdekeit is szem előtt tartva – jelentősen javulhat a tejágazatban dolgozó vállalkozás helyzete, illetve a termékpályán felmerülő problémákat könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban oldatják majd meg.

De mi lesz az UHT-tejjel?

Az utóbbi időszak eseményei ugyanakkor azt bizonyítják, hogy nem volt mindig ilyen felhőtlen a viszony a terméktanács és az Auchan között. A szervezet az elmúlt években több bejelentést is tett a hatóságokhoz a kiskereskedelmi láncok – így az Auchan - ellen, leginkább beszerzési ár alatti értékesítés, illetve a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt. Az eljárások nyomán az üzlethálózatokra több esetben is bírságokat szabtak ki.

A legnagyobb vitát az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT), külföldről származó tejek váltották ki, amelyek a hazai tejpiaci vállalkozások szerint irreálisan alacsony árakon jelentek meg az üzletláncokban. Az Auchanban egyébként most is kaphatók olyan 1,5 százalékos importált UHT-tejek, amelyek a hazai előállítású, hasonló kategóriájú termékeknél többnyire jóval olcsóbbak. A kérdés az, hogy ez változik-e a csatlakozás után.

Index/AgroLine
2014. február 3.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)