Eredményes évre számít a tóalmási húsüzem

Füstölt paraszt sonka.jpg

A válság ellenére is jelentős, körülbelül húsz százalékos árbevétel-növekedést ért el az adalékanyag-mentes húsipari termékeket gyártó tóalmási húsüzem. Bár fokozódó termelési költségeiket tavaly nem tudták áraikban érvényesíteni, idén a cégvezető jobb eredményre számít.

A mesterséges adalékoktól mentes, füstölt termékeket gyártó Húscsarnok Kft. 1993-ban építette fel tóalmási üzemét. Azóta folyamatos fejlesztésekkel, új termékek bevezetésével próbálják piacukat növelni. A vállalkozás saját boltjai mellett kis- és nagykereskedőknek, áruházláncoknak értékesíti húskészítményeit. Kurunczi János cégvezető szerint termékeik sikere a válság ellenére is töretlen. Bár portékáik drágábbak a mesterséges adalékokkal ízesített és tartósított tömegárunál, továbbra is van rájuk fizetőképes kereslet. "Cégünk csak füstölt termékeket gyárt, amit azonban nem fogyasztanak minden nap az emberek. Ha viszont ilyen élelmiszert vásárolnak, akkor tapasztalataink szerint többen választják a jobb minőségű, drágább termékeket" - véli a cégvezető.

A vállalat értékesítése és árbevétele is húsz százalékkal nőtt tavaly, eredménye azonban ennél jóval szolidabb. "Termelési költségeink jelentősen emelkedtek, árainkban viszont ezt nem igazán tudtuk érvényesíteni. A likviditási nehézségek és egyéb problémák elkerülése érdekében sokkal körültekintőbben kellett gazdálkodnunk" - számol be az előző évi tapasztalatokról Kurunczi. Mint mondja, fejlesztésre is csak igen keveset költöttek: kevesebb mint tízmillió forintért mindössze két gépet vásároltak.

Bár a feldolgozóüzem felépítése óta számos - fejlesztésre, munkahelyteremtésre és -megőrzésre használható - uniós forrást hívott már le a Húscsarnok Kft., 2009-ben egy pályázaton sem vettek részt. "A pályázati források felhasználásához önerő - így gyakran banki hitel is - szükséges, tavaly azonban semmiféle pluszterhet nem mertünk vállalni. Azt még nem tudjuk, milyen lehetőségeket tartogat számunkra az idei év. Csak a választások után, az új kormány szándékait látva tudjuk eldönteni, érdemes-e nagyobb fejlesztésbe, beruházásba kezdenünk."

Azt még a cégvezető sem tudta megmondani, hogy fiókban pihenő terveik közül melyik valósulhat meg az idén. "Többféle fejlesztés is szóba jöhet, attól függően, hogy mekkora beruházást tudunk finanszírozni. Ha azonban új termék bevezetésére kerül sor, az mindenképpen adalékmentes, hagyományos élelmiszer lesz" - ígéri a vállalatvezető, aki bízik abban, hogy 2010-ben sikerül a termelési költségekhez igazítani áraikat.

Vnegyed/AgroLine

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)