Földeken a kombájnok

árpa aratás

Aratás | A Homokhátságon nem ígérnek sokat a kalászosok. Az őszi árpa kivételével általában közepes hozamokra számíthatnak a gazdák.

Bács-Kiskun megye északi részén és Dél-Pest megyében a múlt héten „kóstolták" meg a kombájnok az őszi árpát. Az elfogadható 14 százaléknál magasabb víztartalmat mértek a szemekben, ezért pár napot halasztva ezen a héten látnak hozzá az aratáshoz.

Az őszi árpa úgy tűnik, beváltotta a reményeket, 4,5-5,5 tonnát adnak a kalászok hektáronként. A jobb földeken, például Nagykőrös Katonateleppel határos részén átlagban 6 tonnát aratnak hektáronként. A búza, a tritikálé azonban várhatóan szűkebben adja majd a szemeket.

– A forróság gyorsította az őszi árpát követő kalászosok érését. Ezért megszorultak a szemek, a gabonatermesztők pedig ismerik ennek következményét: kevesebb lesz a hozamtömeg. A búzától várhatóan 4-5 tonnát kapunk majd hektáronként a jobb növényállományú táblákról. Az átlaghozam Duna-Tisza közére vetítve kevesebb lehet. Különösen a sárgarozsdára érzékeny fajtákat vetette vissza a 10-15 évenként jelentkező betegség. A növények asszimilációs felületének nagy része elpusztult, az ilyen beteg búza legfeljebb 2-3 tonnát terem hektáronként – vázolta a betakarítás kilátásait Pesti Gábor a nagykőrösi gazdakör elnöke.

Kunbaracs környékén 4 tonna körül várható a zabtermés. Szabó István gazdálkodó szerint ez a hozam jónak mondható a sovány homokföldeken. Ugyanott a korai, illetve későbbi vetésű rozzsal is elégedettek a gazdák, a szokásos időszakban bevetett táblákon azonban szomjazott a növény, megszorultak a kalászokban a szemek.

Helyenként kedvezőtlen tapasztalatokat szereznek a gazdák a határszemléken a repce hozamok kilátásait illetően. Az év első hónapjaiban kevés csapadékot kapott az olajos növény. Az első jelentősebb tavaszi esők későn érkeztek virágzó repcére, akkorra lényegében eldőlt a termés sorsa. Körülbelül 2-2,5 tonna repcemag mutatkozik hektáronként. A gazdák számításai szerint nem sok haszon lesz rajta. Körvonalazódnak a repce árak, a felvásárlók 90 ezer forintot ígérnek érte tonnánként. Az idén várható terméstömeggel legalább 120-130 ezer forintos árbevétellel érnék el a gazdák a szántóföldi növénytermesztésben az 5-10 százalék nyereséget.

Úgy tűnik, a felvásárlók kevesebbet fizetnek a kalászosok magvaiért a múlt évhez képest. Kombájn alól jelenleg tonnánként 40 ezer forintot ígérnek az őszi árpáért. A búza vételára még nem konkretizálódott, de a jelzések szerint, hasonlóan nyomott árra lehet majd számítani, legalábbis a betakarítás időszakában. A világ tőzsdéi jelentősen befolyásolják a hazai piacot mind a takarmány, mind az étkezési gabona esetében. Tehát, egyelőre senki nem tudja megmondani mennyit ér majd később az új gabona.

Pesti Gábor szerint átmeneti az olcsóság. Az alacsony hozamokkal azonban akkor sem várható a búzán, tritikálén nagy haszon, ha az elkövetkező hetekben, hónapokban emelkednek majd az árak. Mindenesetre az aratás előtt egy-két héttel úgy néz ki, hogy jobb esetben nullára jön ki pénzügyileg a kenyérnek való termesztése, így nyereséget lényegében a központi támogatások képezik.

BAON/AgroLine
2014. június 19.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)