Hamarosan elérhetőek a 2012. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát E-adatlap

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet (továbbiakban támogatási rendelet) 18. § (7) bekezdése kimondja a „web-GN” elektronikus adatszolgáltatási kötelezettséget, azaz a gazdálkodási napló bizonyos adatainak elektronikus feltöltését.

A gazdálkodási napló meghatározott adatainak elektronikus benyújtása, amely az ÚMVP Irányító Hatóságának 12/2011. (II. 15.) közleményében található, minden agrár-környezetgazdálkodási támogatásban résztvevő gazdálkodó számára kötelező. A gazdálkodási naplókat papír alapon nem lehet beküldeni.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a 2009/2010. gazdálkodási évtől kezdődően elektronikusan is lehet teljesíteni, az adatlap adattartalmával megegyező elektronikus adatszolgáltatás keretében.

Az adatszolgáltatások teljesítéséhez a „web-GN” esetében a harmadik gazdálkodási évre vonatkozóan rendelkezésre álló időszak 2012. szeptember 1-től november 30-ig tart. A Nitrát adatszolgáltatást 2012. szeptember 1-től 2012. december 31-ig kell teljesíteni. Az adatokat mindkét esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, az ebből a célból működtetett elektronikus felületen keresztül, amely a Hivatal honlapján az alábbiakban részletezettek szerint érhető el.

Az adatszolgáltatást mind a gazdálkodási napló, mind pedig a nitrát adatlap esetében az alábbi két módon teljesítheti a gazdálkodó:

A honlap felső menüsorában a Nyomtatványok/E-nyomtatványok menüpont alatt találhatóak az elektronikusan beküldhető nyomtatványok valamint a kitöltéséhez szükséges keretprogram (ÁNYK).

A honlap felső menüsorában a Nyomtatványok/Xml feltöltő menüpont alatt a táblatörzskönyv szoftverek által generált (honlapon korábban közzétett) xml fájl tölthető fel bejelentkezést követően.

Amennyiben a fenti két lehetőség közül egyikkel sem tud élni, a falugazdász hálózat segítségét lehet kérni az adatszolgáltatásokkal kapcsolatban.

A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell.

Gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. A nitrát adatlap esetében amennyiben az ügyfél felszólítást kap a Hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

NÉBIH/AgroLine
2012. augusztus 28.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)