Jön az ukrán áru

Gabonarakodás vasútra

A gabonatermesztők bosszankodhatnak, az állattartók örülhetnek, ha a közeljövőben bevezetik az ukránoknak adandó vámmentességet. A keleti szomszéd fizetőképességét segítő döntés révén elsősorban olcsó búza jöhet az EU-ba.

Mintegy 330 millió euró körüli összeget nyerhet a keményvalutára mostanában kifejezetten rászoruló Ukrajna gazdaságán belül az ország agráriuma azzal, hogy egyes termékeket vámmentesen enged be az Európai Unió. Az egyelőre nem véglegesített, de a hírek szerint még idén nyáron életbe lépő rendelkezés Ukrajna fizetőképességét hivatott segíteni, és eltérően érinti a hazai mezőgazdaság különböző területeit.

Az Ukrajnának adott vámmentességgel kapcsolatban a legkomolyabb félelmek egyike, hogy az egyes termékek piacait jelentősen befolyásolhatja az import. A mentességet kapott mennyiségek elsősorban a gabonafélék esetében tűnnek elegendőnek arra, hogy a piacot befolyásolják. Ukrajnából idén 750 ezer tonna búza és egymillió tonna kukorica érkezhet az Európai Unióba vámmentesen. Ez a teljes uniós piachoz képest nem jelentős, ám feltehető, hogy a behozatal nagyobb része az Ukrajnához közel eső tagállamokba, Lengyelországba, Szlovákiába és Magyarországra talál utat.

„Ha a kérdéses mennyiségből csak 100–200 ezer tonna jutna Magyarországra, az a behozatal piaczavaró hatással járhat” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György . Az agrárközgazdász kifejtette: „az ukrán import csökkenti a már jelenleg is egyre mérséklődő árszinteket, ez pedig egyértelműen kedvezőtlen a szántóföldi növények hazai termesztőinek számára. Ez már csak azért is igaz, mert 40-45 ezer forintos tonnánkénti ár alatt nem lehet nyereségesen termelni.” Raskó szerint ugyanakkor a hátrány elsősorban az ország keleti felében lesz érezhető majd.

Az ukrán importból elsősorban olcsó takarmánybúza juthat be az országba, az ukrán termés valószínűleg keresett lesz az állattartók körében. Raskó szerint az ukrán takarmánybúza a keleti országrészben akár 10-15 euróval is olcsóbb lehet az év második felében a hazainál. Ahogy távolodunk az ukrán határtól és nőnek a szállítási költségek, az árelőny egyre inkább elveszik. „Összességében azonban az ukránoknak megadott vámmentesség 4–5 ezer forinttal csökkentheti Kelet-Magyarországon, a főidényben a takarmánybúza és a kukorica árát” – vélekedett Raskó György.

A kukorica esetében valószínűleg más lesz a helyzet, hiszen az ukrán kukoricaszállítmányok nagyobb része minden bizonnyal Lengyelországba megy, mivel az ottani termelők szükséglete meglehetősen nagy ebből a terményből.

Örülhetnek az állattartók
Ami kedvezőtlen a takarmánybúza előállítóinak, az természetesen jól jöhet a felhasználóinak, vagyis az ukránoknak adott vámmentességgel igazán a hazai állattartók járhatnak jól. Az olcsóbbá váló takarmány-alapanyag mellett ugyan állati termékek is érkeznek majd Ukrajnából, ám várhatóan ezek messze nem okoznak olyan piaczavaró hatást, mint a gabonaszállítmányok. A vámmentességet élvező baromfiszektor valószínűleg nem tudja olyan mértékben kihasználni lehetőségeit, mint a gabonatermelők. „Az egyetlen faj, amelyből érdemi, eladható mennyiséget tud produkálni az ukrán baromfiszektor, a csirke, ebből idehaza a friss árut keresik, amelyből nem tudnak időben szállítani az ukrán termelők” – nyilatkozta lapunknak Bárány László. A Master Good cégcsoport tulajdonosa hozzátette: az ukránoknak adott vámmentes kvóta az idei évben jelenleg mindössze 25 ezer tonna minden baromfit egybevéve, ez a volumen nem alkalmas arra, hogy piaci zavarokat okozzon.

Világgazdaság/AgroLine
2014. június 10.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)