Két éve indult az online tudományos szakfolyóirat

Műholdkép-Európa.jpg

– Egy nagyváros lélekszámához közeli kattintást regisztrált két év alatt a www.aton.hu portál rendszere, amely immár hibák nélkül működik. A talajtani, agrokémiai, talajbiológiai és talajbiokémiai szakterületek szakértőihez, érdeklődőihez, hallgatóihoz szóló honlapot Európai Uniós forrásból finanszírozta a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet (MTA ATK TAKI). A kétéves projektet szakmai rendezvényen zárta október 29-én az Intézet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében.

„Mikor éppen két évvel ezelőtt ugyanitt, az Akadémia falai között ünnepeltük a projekt elindulását, talán nem is gondoltuk volna, hogy két év alatt a portál ilyen népszerűségre tesz szert” – mondta beszédében Koós Sándor. Az Intézet munkatársa, a projekt vezetője visszatekintést adott az elmúlt két évre. Mint a szakember elmondta, elégedett a tavalyi mosonmagyaróvári, debreceni és gödöllői rendezvényekkel, amelyeken a portál és szerkesztői mutatkoztak be az egyetemek oktatóinak, hallgatóinak. – Az előadások közötti beszélgetések során kiderült, hogy komoly igény van e tudományterületek publikációinak online megjelenésére – ezt már Prof. Dr. Várallyay György a hat évtizede működő nyomtatott Agrokémia és Talajtan periodika és az Agrokémia és Talajtan online (ATON) főszerkesztője mondta. Az MTA rendes tagja azt is hozzátette, hogy az ATON-ra már felkerült a nyomtatott lap hat évtizedének valamennyi lapszáma, és azok szabadon olvashatók. Az online folyóirat pedig – folytatta a szakember – hasonlóan a nyomtatotthoz, évente kétszer frissül.

Az elektronikus publikálás térhódításáról és lehetőségeiről Dr. Sinka Róbert, a SZIE Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár részlegvezetője beszélt, aki az e-publikálás számos előnyét vonultatta fel beszédében. Mazula Zoltán fejlesztőmérnök, a portált készítő és üzemeltető Monguz Kft. munkatársa az aton.hu technikai hátteréről szólt röviden.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

AgroLine
2012. október 30.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)