Kihirdettük „A Mi Hortobágyunk” természetismereti és néprajzi vetélkedő győztesét

HNPI látogatói központ

Lezárult a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. által 6. osztályos tanulóknak meghirdetett természetismereti és néprajzi vetélkedő 3 írásbeli fordulója. A verseny döntőjét 2014. május 30-án tartották a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában.

Nagy volt az érdeklődés, a versenyre 3 megyéből neveztek gyerekek. Összesen 86 darab háromfős csapat mérte össze tudását. A csapatok többnyire a hortobágyi élettel, növény- és állatvilággal kapcsolatos nevet választottak maguknak (például pacsirtaszó, őstulkok, ökörgulya, hortobágyi csikósok, stb).

A döntőben a három fordulóban legjobban teljesített 6 csapat mérkőzött meg egymással, gondolkodtató feladatokban és alkotó munkában egyaránt összemérhették tudásukat.
A gyerekek teljesítményét egy 6 fős szakmai zsűri bírálta el. Az első három helyezést elérő csapat tagjai egyenként értékes tárgynyereményeket kaptak az „Komplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban” című, ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0004 pályázat támogatásával. De a többiek sem távoztak üres kézzel: a Hortobágyot bemutató kiadványokat, plakátokat, ajándéktárgyakat és nagyszerű élményeket vihettek haza.

A gondolkodtató és alkotásra, kutatásra buzdító feladatok révén a gyerekek megismerkedhettek világörökségünk, a Hortobágy egyetemes értékeivel, érdekességeivel, szépségeivel.

Az eredményhirdetés után a döntőbe jutott valamennyi versenyző egy feledhetetlen szekerezős kiránduláson vehetett részt Máta-pusztán. Az itt feltáruló puszta és őshonos állatai nem mindennapi élményt nyújtott a gyereknek és a felnőtteknek egyaránt.

A döntő nyertes csapatai:

Első helyezett:

a berettyóújfalui „Őstulkok” csapatatagjai: Szémán Anna, Kapczár Krisztina, Balázs Zsigmondfelkészítő pedagógus: Pelbárt Viola(II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és AMI, Hunyadi Mátyás Tagiskola)

Második helyezett:

a debreceni „Hortobágyi csikósok” csapattagjai: Várbíró Fanni, Oláh Bianka, Morvay Panni Lili felkészítő pedagógus: Szentesiné Kiss Piroska, Koródi Melinda
(Hatvani István Általános Iskola)

Harmadik helyezett:

az esztári „Tücskök és Bogarak” csapatatagjai: Borsos Réka, Miski Dorina,Török Zoltánfelkészítő pedagógus: Szécsi Attila (Irinyi Károly Általános Iskola és AMI)

Gratulálunk minden kedves versenyzőnek a kitartó részvételért, az elért eredményekért, s felkészítő tanáraiknak a tanítványaikat segítő munkájukért!
Néhány kép a május 30-ai döntőről:

HNPI/AgroLine
2014. június 06.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)