Kinek nem inge, ne vegye magára

rendor címer.jpg

A csurgói térségből sorozatos lopásokról érkeznek hírek. Somogyudvarhelyen és Szentán sorozatbetörések voltak, az elkövetők mezőgazdasági kisgépekre specializálódtak.

Durvul a helyzet Somogyban. Ráadásul azonos módon követték el a bűncselekményeket mindkét településen, így elképzelhető, hogy ugyanazok a tettesek - mondta Horváth Ádám, csurgói őrsparancsnok helyettes. Éjszaka a kertek felől surrantak be, bozótvágókat, motorfűrészeket loptak el, más értékeket otthagytak.

Tíz feljelentés érkezett, noha máshova is betértek a hívatlan látogatók – a háziak látták a nyomokat –, de nem vittek el semmit – folytatta Horváth Ádám. – Somogycsicsóban pedig trükkös tolvajok károsítottak meg egy idős embert. Azt mondták: kecskét akarnak venni tőle. Kifigyelték, honnan veszi elő az autóstáskáját, és a benne lévő iratokkal és pénzzel együtt elemelték.

Horváth Ádám hangsúlyozta: tipikus eset ez, a nyugdíjasokat szemelik ki a tolvajok. A nyomozást nehezíti, hogy a sértett nem tudta pontosan hányan voltak, mivel jöttek, és nem azonnal jelentette az esetet a rendőrségnek, csak pár nap elteltével. A rendőrség keresi az elkövetőket.

A lopások nem most kezdődtek Somogyban. „Hat-nyolc kigyúrt fiatalemberrel szemben kevés esélye van a gazdának; a terménytolvajok évente sok tízmillió forint kárt okozhatnak a termelőknek”, nyilatkozta Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke. A szervezett bandák terepjárókkal, kaszákkal és vasvillákkal felfegyverkezve indulnak fosztogatni.

„Régóta tarthatatlan a helyzet, de most, a gyümölcs és a kukorica betakarításának idején, már olyan mértékű terménylopások vannak, amiket nem tudunk kezelni”, mondta Szabó Tamás. A szervezet megyei elnöke szerint a jelenség nem csak Somogy megyében figyelhető meg, az egész országban súlyos károkat okoznak a terménylopások.

Szervezett famíliák, bandák terepjárókkal, traktorokkal felszerelve lopják a terményt, mondta Szabó. „És nem elég, hogy nem menekülnek, ha tetten érik őket, hanem még fenyegetőznek is”. Szabó Tamás elmondta, a gazdák több helyen úgy próbálnak védekezni a tolvajok ellen, hogy körbeárkolják a területüket, de ez sem ér sokat, mert jön 6-8 ember és betömi az árkokat.

A lopásokat főleg a déli órákra és éjjel 2-3 környékére időzítik. Amit lehet, elvisznek, terményeket, tyúkokat, kacsákat, de van, hogy a gazdaságokban használt kapálógépet, fűrészt emelnek el. „Amíg a vasnak jó volt az ára, azt lopták, most rámentek a fára. Volt olyan gazda, akinek reggelre eltűnt az erdője. Kivágták az összes fáját, és vitték eladni”, mondta Szabó lapunknak. Van, hogy annak a lónak lopják a takarmányt, amivel fosztogatni járnak.

Az áldatlan állapot évek óta tart. Az alapvető gond Szabó szerint az, hogy minden faluban jól behatárolható azoknak a családoknak a köre, akik ebben részt vesznek. Ezeknek a családoknak se földje, se kertje, de ha van, az is műveletlen. Általában saját felhasználásra lopnak, de nem ritka, hogy megrendelésre hajtják végre más terményének eltulajdonítását.

A hatóságok tehetetlenek. 20 ezer forint alatti lopás nem minősül bűncselekménynek, csupán szabálysértésnek. Szabó tervei szerint a jövő héten egyeztetni fog a MAGOSZ a különböző szervezetekkel, céljuk pedig, hogy felhívják rá a hatóságok figyelmét: elég ebből az egészből. „A vidék és a mezőgazdaság rendesen adózik. Nem akarunk újabb adónemet. Mert az, ha elviszik a megtermelt javaimat, csak egy újabb adónem”, mondta Szabó.

A megyei elnök lapunknak elmesélte, volt, hogy tőle egy méterre álltak vasvillákkal a kezükben a tolvajok, és inkább hagyta őket garázdálkodni, mint hogy baja essen. „Ezekben a percekben is biztos, hogy kint vannak, és épp valakinek a terményét lopják el”, mondta Szabó Tamás a déli órákban készült interjú végén.
Gazdakör/AgroLine

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)