LMP: Csányi üzleti érdekei felülírják a természetvédelmet

méreg jelzés.jpg

Az LMP megdöbbenve értesült arról, hogy a Csányi Sándor tulajdonolta Bóly Zrt., valamint a gyártó Reanal Zrt. kérésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyezte a Redentin 75 RB méreg alkalmazását. Az LMP a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Greenpeace véleményével egyetértve tiltakozik a méreghasználat engedélyezése ellen.

A Nébih a Redentin nevű rágcsálóirtó szer engedélyezésével a pocokállomány károkozását akarta visszaszorítani, ezzel szemben a méreg véralvadásgátló hatóanyaga többnapos szenvedés után pusztítja el a megmérgezett emlősállatokat, valamint nagy eséllyel olyan védett madár- és egyéb állatfajokat a táplálékláncban, melyek védelmére milliárdokat fordítottunk EU-s forrásokból.

Az LMP által sürgetett mezőgazdasági paradigmaváltás lényege ennek a hozzáállásnak éppen az ellenkezője. Az intenzív, nagy mennyiségű vegyszer (műtrágya, rágcsáló, rovarirtó stb.) felhasználására alapozott, és a növekvő iparosítástól függő modell idejétmúlt.

Újra kiderült, hogy a hatóságok és a kormány a vegyszergyártó és agrárcégek érdekeit tartják szem előtt, az alaptörvény szellemiségét sértve a természeti érdekeket sokadrangúnak tartják. Az LMP a fenntartható mezőgazdaság és gazdálkodás alapját adó természeti erőforrások védelmének pártján áll és arra kéri a Nébih-t, hogy vonja vissza a Redentin 75 RB-re kiadott szükséghelyzeti engedélyt!

Budapest, 2014. június 19.

Sallai R. Benedek
az LMP országgyűlési képviselője

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)