MAGYAR TALÁLMÁNY ENYHÍTHETI A MŰTRÁGYA FÜGGŐSÉGET

Trágyaszorás

Innovációs díjat nyert az új magyar technológia, amely nem csak a szennyvíziszap elhelyezési problémákat oldja meg, hanem hasznos, biológiailag hatásos termésfokozó készítménnyel váltja ki a műtrágyákat.

A magyar fejlesztés eredményeképpen létrejött Biomass Super termékcsaládba tartozó készítmények – az ásványi hatóanyagokkal szemben – nem roncsolják és savanyítják a talajt, szerves kötésben tartalmazzák szinte az összes növényi tápanyagot, növelik a talaj humusztartalmát, és árban is kedvezőbbek a műtrágyáknál. A technológia újszerűségét nemrégiben innovációs díjjal ismerte el a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség.

Új mezőgazdasági tápanyag-gyártó iparág van kibontakozóban, amely megoldhatja az egyre nagyobb mennyiségben képződő kommunális iszap biztonságos, és környezetbarát feldolgozását. Az Elmolight Bt. biológiai beavatkozással szabályozott komposztálási technológiájának eredményeképpen a kommunális szennyvíziszapból készíthető termésnövelő anyag új dimenziókat nyit az agrárgazdaságban.

A műtrágyák ára folyamatosan emelkedik, és ez a trend – összefüggésben az energiahordozókkal – tovább folytatódik. Emellett szembetűnő az egyre csökkenő állatállomány, melynek következménye, hogy egyes növénykultúrákban szervesanyag-hiány alakult ki, mivel az istállótrágyázás drasztikusan visszaesett.

Napjainkban a települések csatornázottsága folyamatosan nő, így növekszik a szennyvíztisztítás során keletkező iszap mennyisége. Jelenleg az iszapok hatékony hasznosítása minimális, és általában gondot és költséget jelent a szolgáltatóknak. Az elhelyezése pedig az ipari szennyeződésektől mentes szennyvíziszap - megfelelő technológia alkalmazásával - kiválóan felhasználható a mezőgazdasági területek tápanyag-utánpótlására, azaz egyben megoldás a kieső szerves trágyák okozta problémára és árban is előnyösebb a műtrágyáknál.

A technológia további előnye, hogy a kommunális iszap biztonságos feldolgozása mellett, az országos szinten mintegy 30 millió tonnás nagyságrendben keletkező mezőgazdasági melléktermékek jelentős részét is képes – kapcsolódóan - jól hasznosítani. Ez a nagyságrend már olyan tápanyagbázist jelent, amely egy abszolút műtrágya-importőr ország esetében stratégiai kérdés. Különösen azért, mert a kommunális iszapot, mint környezetet terhelő hulladékokat forgatja vissza a biológiai ciklusba; és annak kettős előnye mellett még külön a mezőgazdaságot is támogatja olcsó, és környezetbarát hatóanyagot biztosítva.

A mai szántóföldi termelés során egy hektár területre mintegy 180-220 kg vegyes NPK hatóanyag tartalmú műtrágya-készítménnyel kalkulálunk, ennek összköltsége - kijuttatással és bemunkálással együtt - akár meg is haladja a 80 ezer forintot. Amennyiben egy jól kezelt és forgalomba-hozatali engedéllyel rendelkező komposzt hektáronkénti 5 – 8 tonnájával végezzük a tápanyag-visszapótlást, úgy - azonos hatóanyagtartalmat kijuttatva - 40 – 45 ezer forint összköltséggel kell csak számolnunk – és a mikroelemeket „ajándékként” kapjuk.

Az oltóanyaggal irányított komposztálás a kommersz komposztoknál jobb minőségű végterméket, magas biológiai értékű komposztot eredményez. A készítmény stabil, perzselést nem okoz, a kezelés során elpusztulnak a gyommagvak, de a humán- és növény-patogén mikroorganizmusok is.

A kommunális szennyvíziszapon kívül a technológiával gyorsan és eredményesen komposztálhatók különböző eredetű biomasszák, hatékonyan bonthatók talajszennyező veszélyes hulladékok, akár szénhidrogén-származékok, növényi- és állati eredetű zsírok, olajok, gyógyszergyártási szerves veszélyes hulladékok is.

Az Elmolight technológiával előállított termékek megfelelnek a vonatkozó Magyar Szabványoknak és az FVM 36/2006. (V.18.) rendelete szerinti termék-engedélyeztetési feltételeknek is, így korlátozás nélkül kereskedelmi forgalomba hozhatók.

A technológiát eddig - 20 engedélyezett termékkel - 14 városban alkalmazzák, beleértve Budapestet, Debrecent és Győrt is.

Elérhetőség:

Ügyvezető: Sáry Lajos
Telefon: 06/30 335-4013
Email: sary.lajos@elmolight.hu

AgroLine
2011. június 7.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)