Már 1936-ban is súlyra adták a tojást - Gyakorlati példák a tojásárak mai feltüntetésére

tojás tálcán

Egy újságcikk tanúsága szerint már 1936-ban előírták, hogy az étkezési tojások értékesítésekor nem csak darabárat kell alkalmazni, hanem az eladásokat egy bizonyos mennyiség felett súlyra vetítve kell lebonyolítani. A kilós ár feltüntetése Magyarországon is kötelező, sőt egy április 21-től hatályos rendelet a minimális méretet is meghatározza. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének tapasztalatai szerint azonban a gyakorlatban sok helyen nem tartják be az új szabályozást, bár már vannak pozitív példák is.

A nemzetgazdasági tárca rendeletmódosítása szerint április 21-től úgy kell feltüntetni az étkezési tojások kilónkénti darabárát, hogy az legfeljebb 20 százalékkal lehet kisebb a darabonkénti árnál. Az intézkedés azt célozza, hogy a fogyasztók jobban tájékozódhassanak a különböző árajánlatok között.

A kereskedők sokféle módon tüntetik fel üzleteikben a tojásárakat – derült ki a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének közelmúltbeli sajtótájékoztatóján. A szövetség tapasztalatait Végh László elnök összegezte előadásában, amely a következő linken tekinthető meg. A kereskedők sok helyen továbbra sem írják ki a kilós árakat, de már akadnak pozitív példák is.

BTT/AgroLine
2014. május 31.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)