Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az idén

meggy.jpg

A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Élelmiszer-feldolgozási Osztályainak szakmai egyeztetésén.

Kedvezett az időjárás az idei termésnek, korai és jó minőségű a kínálat. A NAK Kertészeti és Élelmiszer-feldolgozási Osztályainak összevont szakmai egyeztetésén elhangzott: ha az időjárás a továbbiakban is kedvező lesz, meggyből, cseresznyéből és almából 10-20 %-al több várható, a kajsziból és dinnyéből is legalább akkora lesz a felhozatal, mint tavaly.

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke vitaindítójában hangsúlyozta, hogy a gyümölcspiac akkor lehet sikeres, ha a termékpálya valamennyi szereplője együttműködik. Gondolkodásmód váltásra van szükség, mert ha a termékpálya bármelyik szereplője tartósan veszteséget kénytelen elkönyvelni, úgy az előbb-utóbb a termékpálya többi szereplője számára is előnytelen helyzetet teremt. Mártonffy Béla, a NAK Országos Kertészeti Osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy az ágazat kiemelt terméke a meggy. A Németországban eladott meggybefőtt közel 80 %-a magyar meggyből készül, azonban a magyar feldolgozóipar és a marketing gyengesége miatt nem tudjuk a lehetőségeinket kihasználni. Az egyeztetésen többen elmondták, hogy a meggyre, mint csúcsgyümölcsre új stratégiát kellene tervezni, melynek keretei között kiemelt figyelmet kell fordítani a feketegazdaság felszámolására, mert, mint az ülés egyik résztvevője megfogalmazta, az ÁFA trükkel operáló „szabadcsapatok” tönkreteszik a piacot.

Az ülésen résztvevő gyümölcs-feldolgozással foglalkozó vállalkozások képviselői úgy nyilatkoztak, hogy bármekkora is lesz a termés, a velük tartós beszállítói kapcsolatban lévő termelők termését biztosan megvásárolják.

Obreczán Ferenc, a NAK szakértőjének álláspontja szerint hosszútávon el kell kezdeni az ágazati segítségnyújtás stratégiai tervezetének kidolgozását, de kezelni kell azonnali hatállyal az idén kialakult problémát, amire nem lát más megoldást, csak a kormányzati beavatkozást.

A NAK Kertészeti Országos Osztálya felállított egy ad hoc munkacsoportot, hogy dolgozza ki, hogyan lehetne azonnali segítséget nyújtani a meggytermelőknek.

NAK/AgroLine
2014. június 12.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)