Nem tetszenek az uniós agrártámogatások a cseh gazdáknak

Fiat 180-90

Elégedetlenek az uniós agrártámogatásokkal a cseh gazdák. A most zárult költségvetési ciklusban kevesebb pénzt kaptak az átlagosnál, a 2014-2020 közötti időszakban pedig az arány tovább csökken.

„A most záruló pénzügyi szakaszban a cseh mezőgazdaság mintegy 12 százalékkal kapott alacsonyabb támogatást az EU-átlagnál, az új pénzügyi szakaszban ez a különbség 20 százalékra emelkedik. Ezt nem tartjuk elfogadhatónak" - közölte az agrárkamara álláspontját Miroslav Toman elnök Prágában.

Az agárkamara szerint a támogatások növelésére van szükség. "Újabb beruházásokra van szükség a cseh mezőgazdaságban, hogy növekedjen a cseh gazdák versenyképessége, s csökkenjen az ország függősége az élelmiszer-behozataltól" - mondta Toman volt mezőgazdasági miniszter újságíróknak.

Az agrárkamara aggodalmát az váltotta ki, hogy Marian Jurecka mezőgazdasági miniszter által a kormány elé terjesztendő, az európai uniós támogatásokra vonatkozó anyagból az derül ki, hogy a következő időszakban kevesebb uniós pénz jutna a beruházásokra, ami a gazdák szerint gátolná az agrárium és az élelmiszer-feldolgozó ipar fejlődését.

Ugyanakkor tény, hogy a cseh mezőgazdaság tavaly igen sikeres évet zárt. A cseh statisztikai hivatal kimutatása szerint éves szinten 300 millió koronával 16,7 milliárd koronára emelkedett az ágazat adózott nyeresége, ami 1998 óta, amióta a statisztikákat vezetik, a második legjobb éves eredmény.

Toman szerint az ágazatban mintegy 300 millió korona hiányzik a beruházásokra, míg az élelmiszer-feldolgozó iparban mintegy 80-100 millió korona. Emlékeztetett: a Bohuslav Sobotka kormány programjában kötelezettséget vállalt arra, hogy csökkenti Csehország függőségét a külföldi élelmiszer-behozataltól.

„Ha elmaradnak a beruházások, nehezen tudunk majd nagyobb mennyiségű és jó minőségű élelmiszert termelni a cseh emberek számára" - jegyezte meg a cseh agrárkamara elnöke.

BTT/AgroLine
2014. május 31.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)