Nőtt a sertések iránti kereslet

vágóhíd.jpg

Megkezdte a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszer-ipari és mezőgazdasági hatóság által kifogásolt pontok rendezését az a tizennégy magyar húsipari vállalat, amely május közepe óta nem szállíthatja termékeit az orosz piacokra – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az orosz hatóság két hónapos türelmi időt adott a cégeknek, hogy elküldjék intézkedési tervüket. Továbbra sincsenek konkrétumok a feltárt hiányosságokról, azonban feltételezhető, hogy az exporttilalomnak köze lehet az afrikai sertéspestisjárványhoz, amelyet Litvániában mutattak ki a tél közepén.

Január végén állította le az Orosz Föderáció, Fehéroroszország, Kazahsztán és az Európai Unióból exportált sertéshúst, azóta megbeszélések zajlanak az unió állat-egészségügyi hatóságának és a Roszszelhoznadzor vezetője között. A kialakult helyzet téma volt az unió mezőgazdasági miniszterinek tanácsülésén és a főállatorvosi munkaértekezleten is. A múlt héten magas szintű egyeztetéseket tartottak a vámuniós tárgyalásokon az afrikai sertéspestis miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásáról.

A világ másik részén, az Egyesült Államokban is egy sertéseket támadó vírussal küzdenek az állattartók. Ez Magyarországnak és az uniónak is kedvez, mivel a kiesett amerikai szállítmányok miatt nőtt a termékek iránti világpiaci kereslet, amely annyira megnőtt, hogy ideiglenesen pótolja az orosz tilalom miatt kiesett exportot. Brüsszel korábban intézkedéseket tett arra, hogy az unió területére ne hurcolják be az amerikai sertésvírust. Magyarországra már régóta nem érkeztek élősertés-szállítmányok az Egyesült Államokból. A világ számos országa küzd a sertéseket érintő betegségekkel.

MH/AgroLine
2014. június 10.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)