Öt helyen is veszélyben a szőlő

szőlőkabóca

kabóca | Nagyrédén, Verpeléten, de Andornaktálya és Ostoros között is találkoztak már az amerikai szőlőkabóca lárváival. Érdemes védekezni ellenük.

A megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága által végzett felderítés alapján Heves megyében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó kórokozó hordozója, az amerikai szőlőkabóca lárvája, amely most a harmadik fejlődési fokozatban van.
A rendkívül veszélyes aranyszínű sárgaság terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre a legalkalmasabb a mostani időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot. Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik.

Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A térkép szerint Heves megyében Nagyrédén, Verpeléten több helyen, illetve Andornaktálya és Ostoros között találtak már kabócát. A rendszer megtalálható ide kattintva.

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható.

HEOL/AgroLine
2014. június 12.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)