Pocokinvázió a földeken - A búzát, árpát, repcét veszélyezteti a kis rágcsáló

méreg jelzés.jpg

Baranya | Óriási károkat okozott az elmúlt hetekben az enyhe telet tömegesen átvészelő, majd gyorsan szaporodó pocok. A rágcsáló miatt néhány gabona-, repcetáblát be is kellett szántani.

Kiadta a szükséghelyzeti engedélyt a mezei pocok irtására a Baranya Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, mivel a megye keleti felén jelentősen felszaporodott az állomány, és jelentős károkat okozott a terményekben. Mohács és Bóly körzetéből már korábban is jelezték a problémát, szórványokban a Dráva-menén is okozott nagyobb károkat az apró rágcsáló. Az engedély kapcsán most hatvan napig jelenthetnek be igényt a gazdálkodók az erősebb irtószerre.

A túlszaporodás miatt odázhatatlanná vált a beavatkozás, a késedelem ugyanis beláthatatlan mértékűvé duzzaszthatja a károkat. A jelenség annál is figyelemre méltóbb, mivel olyan területeken is észleltek tömeges előfordulást, ahol tavaly ősszel és tavasszal is volt engedélyezett pocokgyérítés.

Van búzatábla, amelynek több mint felét tönkretették a rágcsálók, ott valószínű, hogy nem lesz termés, és be kell szántani a területet. A búza mellett a kártevő megdézsmálja az árpát és a lucernát is, sőt, a pockok néhol már belekaptak a fiatal kukoricába is. A kis állat a növény zsenge részét rágja nagy előszeretettel, ugyanakkor a legnagyobb kárt a gyökérzetet elpusztítva okozhatja búzában, árpában, repcében.

A szakirodalom szerint nagyjából húszévente fordul elő, hogy a mezei rágcsálók így elszaporodnak. A veszély nagyságáról sokat elárul, hogy egy zavartalan pocokpár egy év alatt akár kétezres populációvá duzzadhat. Felbukkan szőlőben, gyümölcsösben, de a háztáji kiskertekben, sőt pincékben, éléskamrákban is. A nagyüzemi vegyszeres irtás mellett a védekezés hatékony formája lehet csalétkes irtószerek kirakása, vagy T-alakú ülőfák kihelyezése a pockok természetes ellenségei, a baglyok, ölyvek számára.

– Kirívó esetben repcében a fertőzöttség mértéke 14-50 lakott járat/100 m2 és hasonló a helyzet lucernában is. Kalászosokban egyes helyeken 16-18 lakott járat/100 m2, napraforgóban 6-8 lakott járat/100 m2 fertőzöttség alakult ki. A kártevő egyes területeken teljes tarrágást okozott! Vészhelyzet azokon a területeken alakult ki, ahol lucernatáblák és gyepterületek vannak az őszi kalászosok mellett – figyelmeztet a Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság.

Mint közleményükben fogalmaznak, hazánkban jelenleg három rágcsálóirtó készítmény rendelkezik állandó engedéllyel a mezei pocok elleni védekezésre. Ezek az igazgatóság felsorolása szerint a következők: Arvalin LR (40 g/kg cink-foszfid), Polytanol (280 g/kg kalcium-foszfid), valamint Delu (800 g/kg kalcium-karbid), melyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók. A Redentin 75 RB (0,0075% klórfacinon) csak szükséghelyzeti engedély birtokában használható fel a kártevő elleni védekezésre.

– A NÉBIH az ország déli megyéiben és középső területein kialakult rendkívüli mezei pocok gradáció megállításához május 30-a és július 31-e között engedélyezte a készítményt teljes felületkezeléssel, földi és légi alkalmazással kalászos és repce kultúrákban. Amennyiben a mezeipocok-fertőzés a hazai lucernásokban tovább erősödik, a Redentin 75 RB szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ennek figyelembevételével módosításra kerül – teszik hozzá az igazgatóság szakemberei. A készítmény felhasználásához termelői regisztráció szükséges a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságain.

BAMA/BEOL/AgroLine
2014. június 03.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)