PRRS-mentesítési program a hazai sertések védelmében

hízó.jpg

Az országos főállatorvos Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntése értelmében elindította a PRRS (a sertések légzőszervi és immunbetegsége) mentesítési programot annak érdekében, hogy Magyarországon csak egészséges sertésállományokból származó állatokat lehessen tenyészteni, illetve hizlalni - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t csütörtökön.

Az MTI kérdésére a tárca sajtóirodája közölte: a vidékfejlesztési miniszter a mentesítés megkezdéséhez a 350 millió forintos forrást már korábban biztosította.

A program sikeréhez feltétlenül szükséges, hogy a sertéstartók, az állattenyésztők, a szakmai szervezetek és az állategészségügyi hatóságok szorosan együttműködjenek - emlékeztet a közlemény. A mentesítés első lépésében a sertésállományt felmérik, majd a pontos adatok birtokában elkezdődik a fertőzés felszámolása.

Az előzetes becslések alapján a betegség a nagy létszámú sertésállományok 10-12 százalékát érintheti. A tárca célja, hogy a program minél hamarabb befejeződjön, és a mentességet az Európai Unió is elfogadja. Ezt követően tenyésztésre csak a hazaihoz hasonló, mentes státuszú ország állományából lehet majd élő állatokat, illetve szaporítóanyagokat Magyarországra szállítani.

Magyarország deklarálni kívánja az EU-ban és a Nemzetközi Járványügyi Hivatalnál az Aujeszky-betegségtől (álveszettség) mentességét is - jelzi a közlemény. A bejelentésre a tervek szerint idén, az első félévben kerül sor. Ezt követően Magyarországra csak külön garanciák teljesítése mellett hozható be élő sertés, hogy a későbbiekben is meg lehessen őrizni az Aujeszky-betegségtől mentes státuszt.

A minisztérium célja, hogy a döntésekkel érdemben segítse a magyarországi sertéságazat versenyképességét, védje a hazai piacokat - tartalmazza a VM közleménye.

MTI/AgroLine
2011. január. 20.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)