Rekord közeli termés lesz gabonából

Brutus búza permetezése a kalászolás kezdetén.

Szeged - Búzából erős közepes, de akár rekord termésre is számítanak országosan, meg arra, hogy az árak nem emelkednek. Sok mélyebb fekvésű területen „megfőtt" a meleg időben vízben álló gabona, ezért nagy a bizonytalanság – mondták Szegeden, kalászos fajtabemutatón.

– 80 milliméternyi csapadék esett a szegedi, kecskési bemutatótelepen egy nap alatt, az eső kimosta a talajt, gyökerestől dőlt meg a gabona. Mindezek ellenére nagyon jó termés várható Csongrád megyében, hiszen csak azokon a helyeken vannak károk a megyében, ahol széllel együtt jött az eső – nyilatkozta Szilágyi László, az idén fennállása 90. évfordulóját ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a mai szegedi kalászos fajtabemutatón.

– Hektáronként akár 5 tonnát is betakaríthatnak a gazdák – folytatta. – A búza jól telelt és jól bokrosodott, négyzetméterenként 600 kalásznál is több található. Abban az esetben is rekordokra lehet számítani, ha az aratásig már egy milliméternyi csapadék sem esik. Ahol viszont nem védekeztek megfelelően a gombabetegségek ellen, csalódások érhetik a gazdálkodókat: ocsút fognak aratni.

A GK Kft. az országos fajtabemutatón – amelyre 500-an jöttek el – a teljes repertoárját, valamint a két új elismert fajtát mutatott be, a GK Pilist és a GK Szilárdot. A cég helyzetével kapcsolatban kifejtette: elértek arra a pontra, hogy tőkeemelés nélkül nem fejlődhetnek tovább. Tavaly termelő beruházásokra 1 milliárd forintot fordítottak, ezeknek köszönhetően tudtak nemesíteni. Szilágyi László kérte a kormányt, hogy 900 milliárd forintos kutatás-fejlesztési alapból a nemesítők is részesedhessenek.

A várható termésátlagokkal kapcsolatban alacsonyabb számokat mondott a szegedi rendezvényen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Búzából erős közepes termésre, legfeljebb 4 tonnásra számít országosan – hiszen sok mélyebb fekvésű területen „megfőtt" a meleg időben vízben álló gabona –, de arra is, hogy az árak nem emelkednek. Az elnök 45 és 50 ezer forintos tonnánkénti, kiegyensúlyozott árakkal kalkulál. Hozzátette: az Európai Unióban a becslések szerint az elmúlt 6 év legmagasabb, közel 140 millió tonnás búzatermését takaríthatják be idén.

Az elnök szerint a belpiacon túl nagy problémát nem jelenthet az Ukrajna számára engedélyezett behozatali kvóta. Az ukrán gabonatermő területek nagy része ugyanis a Fekete-tenger mellett találhatók, így várhatóan tengeri úton szállítják ki a terményt. A hagyományos magyar exportpiacok közül azonban túlkínálat alakulhat ki a mediterrán térségben – tette hozzá.

Délmagyar/AgroLine
2014. június 03.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)