Sok gondot okoztak a pockok is

Aratás

A közelmúlt hirtelen jött szárazság miatt a kombájnoknak rá kellett menniük az őszi árpa táblákra, és hamarosan megkezdődhet a búza és a repce betakarítása is.

– Jelenleg az őszi árpát aratjuk, átlagban huszonöt-harminc hektár területet naponta – válaszolt lapunk megkeresésére Rigó András. A szolnoki mezőgazdasági vállalkozó azt is elárulta, hogy négyezer forintért vásárolják most fel az őszi árpa mázsáját kompenzációval együtt. – Mondhatni siralmasak a felvásárlási árak. Idén megnövelte a költségeket a gombabetegség is. Nem is merek utána számolni a plusz ráfordítás összegének, de tizenöt-húsz százalékkal biztosan több lesz a kiadás emiatt. Növekedett a gázolaj és a vegyszer ára is, miközben a gabonaárak csökkentek. Hogy megéri-e gazdálkodni? Egyre inkább ingataggá válik az az „igen” válasz. Körülbelül egy hét múlva aratjuk az őszi búzát, mely a májusi esőnek talán több hasznát vette, mint az árpa, bár biztosan voltak olyan területek, melyeket elkerült az eső. A repce jól átvészelte a telet – tette hozzá.

A rákóczifalvai Marinka László, mezőgazdasági gépészmérnök öt napja kezdte meg az őszi árpa aratását. A fiatal gazdálkodó elárulta, hogy erős közepes termés lesz, a termésátlag hektáronként négy tonna.
– Télen nem volt jelentős mennyiségű csapadék, nem tudtak teljesen megbokrosodni a gabonák – mondta. – A májusi eső pedig későn jött, addigra teljesen kalászban voltak már a gabonafélék. Aki védekezett a gombabetegség ellen, azoknak nem kell panaszkodniuk a minőségre. A felvásárlási árak viszont nagyon alacsonyak, és információink szerint tovább fognak csökkenni. Aki tudja, az tárolja a terményt, viszont a gazdák egy részének szüksége van pénzre, így rákényszerülnek az eladásra. Hiszen a műtrágyát, gázolajat meg kell venni, a hiteleket pedig törleszteni kell – folytatta. – Az őszi árpa nagy részéből állati takarmány lesz, de van sörárpa is. Átvevőtől függ, de 3 ezer 700 és 3 ezer 900 forint között mozog az árpa mázsája, ez napi ár. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb megtörténjen aratás után a tarlóhántás, hogy a csapadékot megőrizzük a talajban – tette hozzá.

Egy hét múlva megkezdődhet a szárazabb területeken az őszi búza aratása, ezzel párhuzamosan pedig a repcebetakarítás. A kilátások hasonlóak, mint az őszi árpa esetén, viszont a búzának a májusi csapadék még jókor jött – jegyezte meg Marinka László.

– Az őszi árpa betakarítása megyénkben a hétvégén kilencven százalékban megtörtént, jó közepes terméssel – mondta Hubai Imre Csaba biogazdálkodó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A többi gabonaféle betakarítása nyolc-tíz nap múlva folytatódhat. Az árpa betakarítása után most a gazdáknak a legfontosabb kérdés az átvételi ár alakulása. Az ár információim szerint mint mindig, most is nyomott. A közepes termés és a még szerény állatállomány kapcsán a kereslet is elég alacsony jelenleg. Azt tapasztaljuk, hogy meglepte a kereskedőket a korai aratás – sorolja a szakember, aki minden gazdatársának azt javasolja, ha tudja, tárolja be a terményt, mert a piac hetek múlva alakul ki. Az árak jelenleg még a tavalyinál is alacsonyabbak. Hubai Imre Csaba szerint az ideális felvásárlási ár a takarmánygabonák esetében 46- 48 ezer forint lenne tonnánként. Ez a gazdáknak a költségeit fedezné és valamicske, egy-két százalékos nyereséget is tartalmazna. A betárolási lehetőségek megvannak a környéken a közraktárakban. Úgy gondolom, a többi gabona betakarítására rendeződni fog az árkérdés.

Sok gondot okoztak a pockok is

Kun Tamás rákóczifalvai gazdálkodó két napja kezdte meg az őszi árpa betakarítását. A felvásárlási árakat ő is alacsonynak, találja, 3 ezer 800 forint mázsánkénti terményárról számolt be. – A termény ára sajnos alacsony, egyes helyeken sok a mezei pocok által okozott kár is, ami nagyon lerontja az átlagot – tette hozzá. – Szárazság volt télen, nem pusztultak el. Mondhatni az időjárás a pockoknak kedvezett. Hatalmas kárt okozott a sárga-illetve a vörösrozsdajárvány is. Aki időben vagy preventív jelleggel alkalmazta a gombaölő kezeléseket, az körülbelül két hét múlva arathatja a búzáját. Ezzel párhuzamosan az őszi káposztarepcét is be lehet majd takarítani. Mivel sok volt a vihar és a szélkár, a legtöbb helyen már megkezdődött az érésgyorsítás vagy a deszikkálás, így akad olyan hely, ahol a repcét már learatták.

SZOLJON/AgroLine
2014. június 19.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)