Somogyban már megkezdődött az aratás

Medion 340 - gabona vágóasztal felvétele 2

Csaknem két héttel korábban már hozzáláthattak a betakarításhoz a kedvező időjárás miatt. A gazdák most az őszi árpát gyűjtik be.

Somogyszil határában már dolgoznak a kombájnok. Erdei Imre földjein megkezdődött az öszi árpa betakarítása. A korábbi gyakorlathoz képest több mint egy héttel hamarabb mehettek ki a gépek dolgozni.

- Ez időben el lett vetve, ami azt jelenti, hogy az őszi árpát november első dekádjában max tizedikéig. Mi szeptember utolsó napjaiban vetettük és végig kedvezett az időjárás neki és időben megérett - mondta Erdei Imre, növénytermesztő.

Somogyban őszi árpát 13 és fél ezer, őszi búzát 52 ezer, tritikálét 12 ezer és rozst 3 ezer hektáron vetettek a gazdák. A termésátlag mindegyik kalászosnál meghaladja az öt tonnát. Az időjárás mindenhol kedvezett, így jó évet zárhatnak a növénytermesztők. A legnagyobb fejtörést idén is a felvásárlási árak okozzák majd a gazdáknak. Az agrárkamara szerint tonnánként 48 ezer és 52 ezer forint közötti összeget kellene elérni. A szerevezet egy egységes felvásárlói rendszer kialakítását tervezi.

- Úgy gondolom, hogy meglehetősen kitett a piac a kereskedőknek, éppen ezért a kamara egy jó ideje már szorgalmazza egy nagy integrátornak a létrejötték, aki különösen a szorult helyzetben lévő gazdák gondján segít - válaszolta telefonos megkeresésünkre Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Az őszi árpát követően a repce, majd a hónap végén, Péter-Pál napja környékén a búza betakarítása kezdődik meg.

Kapos/AgroLine
2014. június 17.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)