Szalonna helyett valami egészen más - szerbnek álcázták a magyar húst?

hústermékek tálcán.jpg

Szerbia a kevés európai ország egyike, amely disznóhúst szállíthat Oroszországba. Úgy tűnik, megpróbálták mások is kihasználni ezt.

Rasim Ljajics szerb kereskedelmi miniszter tegnap Moszkvába utazott, ahol tárgyalást folytatott Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel - jelenti a Magyar Szó című újvidéki napilap. Nyikolaj Fjodorov a találkozó előtt újságíróknak elmondta, az általa vezetett tárca adatai szerint "az utóbbi időben szerbiai termékcímkével ellátott hús érkezett Oroszországba Horvátországból, Spanyolországból és Magyarországról." Szerbia a kevés európai ország egyike, amely most disznóhúst szállíthat Oroszországba, az EU területéről ugyanis január óta a sertéspestisre hivatkozva az oroszok megtiltották a behozatalt.

Megemlitette, hogy az egyik szállítmányban szalonna helyett "valami egészen mást találtak." A Beta hírügynökségnek nyilatkozó Alekszej Alekszejenko, az orosz állategészségügi felügyelőség vezetőségi tagja szerint "Szerbiának el kell végeznie a hivatalos vizsgálatot, és mindent el kell követnie azért, hogy ilyen jogsértések többé ne forduljanak elő."

"Megértjük, hogy Szerbia nehéz gazdasági helyzetbebn van, és emiatt egyes vállalatok tíltott módszerekhez folyamodnak. Ha az ilyen visszaélések rendszeressé válnak, akkor - mint az más országok esetében történt - szigorú exportkorlátozásokat vezetünk be" - tette hozzá. Az újvidéki magyar lap szerint hamarosan orosz szakértők érkeznek Szerbiába, és a szerb állategészségügyi embereknek és húsfeldolgozóknak szemináriumot tartanak az orosz-kazah-fehérorosz vámunióban érvényes húsbehozatali előírásokról.

Új Szó/AgroLine
2014. június 18.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)