Szerb miniszter: Meg kell oldani az orosz húsexport kérdését

hústermékek.jpg

Remélhetőleg rövid idő alatt megoldódnak az oroszországi sertéshúsexporttal kapcsolatos gondok és a felelős személyek kézre kerítik és megbüntetik - nyilatkozta Snezana Bogoslavljevic-Boskovic szerb gazdasági miniszter az oroszországi húskivitel korlátozásával kapcsolatban. Az újvidéki Magyar szó című lapjelentése szerint a szerb tárcavezető elmondta, hogy a szerbiai és az orosz illetékesek közös erővel igyekeznek felfedni a tettesek kilétét.

A korlátozás értelmében Szerbiából csak az állategészségügyi pecséttel ellátott féldisznók érkezhetnek Oroszországba, Fehéroroszországba és Kazahsztánba. Jelenleg tilos exportálni a belsőségeket, a tőkehúst és az egyéb húskészitményeket - emlékeztetett a szerb gazdasági miniszter.

Mint ismeretes, január 27-én az orosz-fehérorosz-kazah vámszövetség országai megtiltották, hogy az EU-ból sertésús kerüljön területükre, mivel Litvániában és Lengyelországban afrikai sertéspestissel fetőzött állatokat találtak. Mivel ezek után Szerbia és Oroszország között megnőtt a sertéshúsforgalom, orosz szakemberek arra kezdtek gyanakodni, hogy a szerbiai áru egy része az EU-ból érkezik.

Csak növelte a gyanút az a tény, hogy május végén az orosz állategészségügyi hatóság olyan csomagolásokat talált egy Szerbiából érkező hússzállítmánynál, amelyen európai államból származó termékcímkék szerepeltek.

A szerb gazdasági miniszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az európai termékcímkével ellátott csomagolások "puszta véletlen folytán" kerültek a csomagolásba. Kifejezte reményét, hogy rövid idő alatt megoldódik az orosz exportkorlátozás, hiszen Szerbia komoly és megbízható partnerre talált az orosz-fehérorosz-kazah vásmzövetségben.

Világgazdaság/AgroLine
2014. június 17.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)