Tolnában is aratják az őszi árpát, de keveset adnak érte

Aratás

Tolna megye | Aratják az őszi árpát. Van, ahol csak 2,5 tonna, van, ahol 7 tonna felett van a hektáronkénti termés. A gazdák az alacsony felvásárlási árakra panaszkodnak.

A megyében idén körülbelül hetvenötezer hektáron vetettek kalászos növényt a gazdálkodók. Ennek hetven százaléka őszi búza, húsz százaléka őszi árpa és tíz százaléka tritikálé, tavaszi árpa, zab és rozs együtt. A termelők a tavalyi évhez képest jóval szerényebb termésre számítanak, ennek oka, hogy a csapadék nem akkor jött, amikor arra a legnagyobb szükség lett volna. Hol a szárazság, hol a sok eső miatt volt több teendő, ami a növényvédelmi kiadásokban is megmutatkozott. Most pedig a sok pocok veszélyezteti a termés mennyiségét és minőségét.

Az általunk megkérdezett gazdák többsége értékesíteni szeretné a frissen levágott árpát, hiszen a legtöbben minél előbb szeretnének pénzhez jutni, hogy ezzel törleszteni tudják a felvett hiteleiket, vegyszeres számláikat. Damm János, az Agrimpex Kft. igazgatója, mint felvásárló elmondta, a gond az, hogy jelenleg nincsenek vevők a piacon, sem a hazai, sem az uniós országokban. Mindenki vár, nem igazán tudni mire és meddig, de egyelőre még nyomott árakon is nehéz eladni. Az ő cégük jelenleg a Bács-Kiskun megyei gazdáknak az árpa tonnájáért 40 ezer, míg a dunántúli területeken gazdálkodóknak 39 ezer forintot kínálnak. Ez utóbbi azért alacsonyabb, mert a szállítási költséget – a cég telephelyére – is beleszámolják. Most úgy tűnik, a búza tonnájáért sem adják meg a kereskedők az 50 ezer forintot.

Vaszari János Kajdacs határában vágta az árpáját tegnap, pontosabban vágta volna, de a kombájnnal gondjai adódtak, így szerelni kellett a tábla szélén. Mint mondta, elégedett a mennyiséggel, minőséggel, de az árral nem, így kénytelen betárolni a terményt.

Varga András, a gabonatermelők megyei választmányának elnöke szerint annak sikerült jó termést betakarítania árpából, aki időben megvédte a levéltetű, majd a rozsda betegségekkel szemben a növényt. Ez viszont plusz költséget jelentett a termelőknek, sokan ezt nem vállalták. A betakarítási időszakban a legalacsonyabbak az árak, minden évben így van ez. Egy hónappal ezelőtt még 48-50 ezer forintot kínáltak a kereskedők az árpa tonnájáért, így csak maguknak tehetnek szemrehányást a gazdák, mert elszalasztották azt a lehetőséget. Általában jellemző, ha kínálnak egy adott árat, a legtöbben arra számítanak, megy ez még magasabbra is, most nem ez történt. És arról sem kell megfeledkezni, hogy az árpa olcsóbban előállítható termény a búzánál, így a felvásárlási ára is ehhez igazodik, tette hozzá Varga András.

Szemlén kell ellenőrizni a gépek állapotát

A mezőgazdasági munkáknak is vannak tűzvédelmi követelményei, de sokan ezzel csak akkor szembesülnek, ha már baj van. Először is, csak olyan gépekkel szabad dolgozni, amelyek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte, mondta a szekszárdi tűzoltóság századosa. A jármű állapotáról szemle keretében kell meggyőződni, a szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, ennek egy példányát a járművön kell tartani, és 8 napon belül ezt a tűzoltóságnak meg kell küldeni. A tarlóégetés helyét, időpontját a megkezdés előtt 24 órával írásban szintén be kell jelenteni. Aki a tűzvédelmi jogszabályokat megszegi, jelentős bírságra számíthat.

TEOL/AgroLine
2014. június 19.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)