Új üzemrészleget épít a Pécsi Dohánygyár

dohányültetvény.jpg

Új, 630 négyzetméteres részleggel bővíti tavaly átadott üzemcsarnokát pécsi dohánygyárában a British American Tobacco (BAT) - jelentették be a vállalat vezetői kedden Pécsen sajtótájékoztatón.

Juhász Zsolt, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. termelési igazgatója az új üzemcsarnok bokrétaünnepsége előtt elmondta: a gyár 2012-ben közel 3 milliárd forintos beruházást hajt végre, melynek részeként a tavaly átadott üzemcsarnok egy 630 négyzetméteres részleggel bővül. A két új gyártósor befogadására alkalmas csarnokrész építési munkálatai várhatóan decemberben fejeződnek be. Hozzátette: az idén százesztendős vállalat termelési összberuházásai az elmúlt húsz évben meghaladták a 45 milliárd forintot.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszédében kiemelte: a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. Magyarország iránti eddigi és jövőbeni elkötelezettsége egyértelmű, amit az is mutat, hogy a vállalat bővítette, bővíti kapacitását, növelte dolgozói létszámát, s a nehéz gazdasági környezet ellenére is képes a fejlődésre. "Hazánknak ilyen befektetőkre és hazai gyártókra van szüksége, amelyek hosszútávon hozzájárulnak a foglalkoztatottság bővítéséhez" - tette hozzá.

Az eseményen a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Feldman Zsolt hangsúlyozta: hazai leányvállalatnál közvetlen alkalmazásában álló közel ezer emberen túl a BAT jelentősen hozzájárul a dohánytermesztésből élő, többnyire hátrányos helyzetű munkavállalók megélhetéséhez. Elmondta: a dohánygyár kiemelkedő szerepe a nagy hagyománnyal rendelkező hazai dohánytermesztés életben tartása szempontjából megkérdőjelezhetetlen.

"A vállalat rövid- és hosszú távú terveit jelentősen befolyásolhatják az év hátralévő részében várható dohányipari szabályozások. Stabil, kiszámítható környezet szükséges a beruházások fennmaradásához és újabbak érkezéséhez" - mondta Mikola Gergely, szabályozási ügyekért és vállalati kapcsolatokért felelős igazgató. Hozzátette: a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. vezetése azt reméli, hogy felelős döntések nyomán a szabályozási környezet stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik, és a vállalat tervezett beruházásai hosszútávon is fenntarthatóak lesznek.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. a legnagyobb dohányipari befektető Magyarországon. Számos európai országba, jelenleg több mint 30 piacra termel, termelésének 65 százalékát exportálja. A cég jelentős szerepet tölt be a hazai dohányfelvásárlás és gyártás területén is.

A vállalat az utóbbi 20 évben 78 ezer tonna magyar dohányt vásárolt meg. A tavalyi évben a dohánnyal beültetett itthoni terület nagysága elérte az 4.845 hektárt, a termelt és felvásárolt dohány mennyisége pedig több mint 9.000 tonnát tett ki - ennek több mint 40 százalékát a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. vásárolta fel.

A British American Tobacco vállalatcsoport 20 éve van jelen a magyar piacon. Országszerte 11 elosztási központjával, 270 fő területi képviselő segítségével ma több mint 25.000 kiskereskedelmi egységet szolgál ki, és 41,3 százalékos részesedésével piacvezető a hazai dohányszektorban.

MTI/AgroLine
2012. augusztus 28.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)