Új, veszélyes betegségeket terjesztenek itthon a kullancsok és szúnyogok

kullancs.jpg

Új betegségeket terjeszthetnek Magyarországon a kullancsok és a szúnyogok. A Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint ettől nem megijedni kell, hanem fel kell készülni rá.

"Sajnálatosan úgy a kullancsok, mint a szúnyogok újdonsággal szolgáltak idén is" - mondta Kapiller Zoltán állatorvos. Mint a Magyar Kullancsszövetség elnöke ismertette: "a margitszigeti kullancsokban egy kutatócsoport kimutatta a krími-kongói vérzéses láz vírusát, a szlovén határ mentén pedig a babesia microti nevezetű élősködő kórokozóját is."

Három új betegséget is hoztak a szúnyogok, amelyek már nagyon terjedőben vannak, a nyugat-nílusi láz vírusfertőzést és két parazitás fertőzést: a bőr- és a szívféreg okozta fertőzést is nagy iramban kezdik terjeszteni a szúnyogok. A déli országokból néhol maláriát jelentettek, ami szintén felbukkanhat Magyarországon is.

A Magyar Kullancsszovetség elnöke azt tanácsolta, innovatív pikaridin hatóanyagot tartalmazó spray-vel fújjuk le a természetbe induló szeretteinket. Nagyon lényeges, hogy piknikezés, strandolás közben másfél óránként tartsunk kullancsvizitet az intim részeken a fürdőruha alatt is. Ha valakin kullancsot találunk, a patikákból beszerezhető kullancseltávolító kanállal vegyük ki, ez az egyedüli orvostechnikai eszköz, amely fertőzésveszély nélkül távolítja el a kullancsot. Nem szabad nép praktikákkal foglalkozni, mert a zsírral való bekenés, csipesszel való cibálás a kullancs gyötrését okozza és ennek hatására a nyakában lévő nyálmirigyből bacilus tartalmú nyálat köp az áldozatába.

Ha szakszerűen eltávolítottuk a kullancsot, ne dobjuk el, mert a kullancsok közel fele már valamilyen kórokozót terjeszt, és a fertőző kullancsok 95 százaléka a Lyme-kór valamelyik baktériumát hordozza, hanem a patikában beszerezhető kullancsteszttel vizsgáljuk meg, hogy volt-e benne Lyme-kór baktérium. Akkor sem kell megijedni, ha volt, mert ha az orvossal, állatorvossal közöljük, hogy fertőzött csípés érte a két- vagy négylábú szerettünket, akkor sincs gond: megfigyelés alá helyezik a beteget és a tünetek kezdetekor nem fog a diagnózis félrefutni.

A legtöbb Lyme-kóros azért válik krónikussá, mert elfelejtik a kullancs-csípés tényét, nem tesztelik le a kullancsot, és mivel a Lyme-kór két egyforma beteget sehol a világon nem produkál és sok egyéb betegséget tud imitálni, sok félrediagnosztizálás van, és ezért vesznek el a Lyme-kóros betegek az ellátórendszerek dzsungelében.

Pénzcentrum/AgroLine
2014. június 16.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)