Védett madárfiókákat mentettek ki a Budapest Airport területéről

sas_Fotó_Hortobágyi Nemzeti Park.png

Tizenöt védett madárfiókát mentettek ki a Budapest Airport madár- és vadvédekezési szakemberei a repülőtér területéről, az állatokat átszállították a Hortobágyi Nemzeti Parkba.

A megmentett fiatal ragadozó madarakat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Górési Madármentő Telepén dolgozó szakemberek készítik fel az új környezetre és az önálló életre, majd szabadon engedik őket - közölte a repülőtér illetékese pénteken az MTI-vel.

Az elköltöztetett fiókákat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai meggyűrűzik, hogy a későbbiek során is megfigyelhessék és azonosíthassák őket.

A repülőtér hivatásos vadőre minden évben befogja az újonnan kikelt ragadozó madárfiókákat és a számukra sokkal biztonságosabb Hortobágyi Nemzeti Park területére szállítja őket. A természetvédelmi akciónak fontos repülésbiztonsági jelentősége van: a ragadozó madárfiókák - tapasztalatlanságuk miatt - nemcsak saját magukra jelentenek veszélyt, de a repülőgépek hajtóművébe kerülve nagyon súlyos műszaki problémát, akár végzetes kimenetelű balesetet is okozhatnak.

A közlemény szerint a védett madarak közül például egy egerészölyv természetvédelmi értéke 25 ezer forint, míg egyetlen vörös vércse értékét 50 ezer forintban határozták meg.

A ragadozó madarak befogására a kora nyári időszak az ideális, amikor a fiókák már elég erősek ahhoz, hogy elviseljék az elszállítást, de még nem tudnak önállóan repülni. Júliusi kirepülésüket követően a fiókák a nyár második felében már megkezdik fészken kívüli életüket, azonban az első időkben még igencsak esetlenek, repülési tapasztalatuk csekély, táplálékszerzésük is csak fokozatosan válik függetlenné a szülői gondoskodástól, ráadásul „helyismeretük” sincs, így könnyebben válhatnak baleset áldozatává - olvasható a közleményben.

MTI.hu/AgroLine.hu
2014. május 31.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)