Vegyesek a vélemények az FM Debrecenbe költöztetéséről

sörözéss.jpg

Vegyes, támogató és elutasító véleményeket fogalmaztak meg az MTI által megkérdezett agrárszakemberek a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tervezett Debrecenbe történő költöztetéséről.

Ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke személyes véleményként jó elképzelésnek nevezte az FM és a vidékfejlesztési államtitkárság Debrecenbe, illetve Kecskemétre való költöztetését. Hozzátette azonban, hogy a szakmapolitikai célok megvalósíthatóságát a minisztérium, illetve az államtitkárság székhelyének áthelyezésekor messzemenően figyelembe kell venni.

Az alelnök jelezte: szerdán a NAK országos elnökségi ülésén várhatóan szóba kerül majd a téma. Így most még nincs az ügyről hivatalos kamarai álláspont.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára szerint a közigazgatás diverzifikációjának ötletét a szövetség alapvetően nem utasítja el.

Horváth Gábor kifejtette: alaposan meg kell vizsgálni a lehetséges hatásokat. Aláhúzta, ha az elképzelés megvalósul, ahhoz a MOSZ-nak is alkalmazkodnia kell, mivel a személyes kapcsolatokat nem pótolja az elektronika, az internet.

Voltak olyan névtelenséget kérő agrárszakemberek is, akik elutasító véleményt fogalmaztak meg. Közölték, a szakminisztérium költöztetése első látásra nem feltétlenül tűnik jó ötletnek. Távol esik az ország többi részétől - például a Dunántúlról még autópályán is 4-6 óra az út -, ami várhatóan megnehezíti a szakmai munkát a központi irányítás és az agrárszakmai szervezetek között. Elmondták: ha most a fővárosban van dolga valakinek, úgy nemcsak egy, hanem több ügyet is el tud intézni. Ez utóbbi Debrecenben lehetetlen lesz.

MTI/AgroLine
2014. június 10.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)