VM: kilós ár a tojásokra

tojás kicsit nagyra nőve.jpeg

Hatályba lépett az a rendelet, amely szerint a jövőben a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a kilónkénti árat is; az új rendelkezés célja a fogyasztók jobb tájékoztatása - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.

A szaktárca a Tojástermelők Szövetségének hivatalos megkeresésére, a szövetséggel együttműködve kezdeményezte a termékek egységárának feltüntetését szabályozó miniszteri rendelet módosítását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium módosított rendelete értelmében a tojás darabára mellett, kiegészítő jelleggel, fel kell tüntetni a jövőben a tojás kilogrammra vetített legmagasabb egységárát is.

Az új szabályozás kidolgozásakor figyelembe vették azt a tény, hogy a kisebb méretű - többségükben importból származó - tojások kilogrammban megadott egységára magasabb, mint a nagyobb méretű - elsősorban hazai - tojások ára.

A kilogrammonkénti egységár feltüntetése a vásárlóknak többletinformációt nyújt, ezáltal elősegíti a megalapozott fogyasztói döntéseket.

Az újonnan bevezetett intézkedés nem egyedi megoldás az Európai Unióban. Ezt a gyakorlatot követi például Olaszország, ahol a darabár mellett feltüntetik a tojás árát kilogrammban is - olvasható a közleményben.

MTI/AgroLine
2012. augusztus 27.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)