Állati eredetű takarmányok

Ezekkel a takarmányokkal tudjuk pótolni a baromfiak rovarszükségletét. Madaraink kitűnően értékesítik az állati eredetű fehérjét. Sajnos ezek a takarmányok gyorsan romló anyagok, sok vizet tartalmaznak és általában iparilag előállított takarmányok, mely tényező igencsak megdrágítja azt. Az állati fehérje eredetű takarmányokat a szakirodalom termelő takarmányoknak nevezi.

Amennyiben kis létszámú tyúkállományunk van, úgy legegyszerűbben úgy tudjuk pótolni ezeket az anyagokat, hogy egy sajátkészítésű rovarfogó hálóval keresünk egy olyan füves területet, melyet nem permeteztek vagy kezeltek vegyszerrel és a hálót magunk előtt a fűben oda-vissza mozgatva begyűjtjük a mezőn található rovarokat. Egész biztos hogy a hálóban nyüzsögni fognak a szöcskék, sáskák és más a madaraink számára értékes rovarok. Ezeket adhatjuk frissen is tyúkjainknak, de előtte kicsit ajánlatos összenyomkodni őket, hogy könnyebben össze tudják kapkodni a csemegét, vagy az elölt rovarokat meg lehet szárítani és így tartalékolhatjuk a felesleget. Száraz helyen, több napig, vagy hétig is elállnak az aszalt rovarok. Akinek van energiája az az ide vonatkozó szakirodalmat tanulmányozva tenyészthet, de gyűjthet is földigilisztát, ez is nagyszerű csemege baromfiainknak.

Az iparban előállított húsliszt, vérliszt, halliszt, vagy extrahált szójadara fontos alkotója a tápoknak, értékes anyagok, de kis tételben a beszerzésük nagyon nehéz. Éppen ezért ezekkel komolyabban nem foglalkozunk, akinek megvannak a kapcsolatai és be tud szerezni ilyen anyagokat, azok nyugodtan etethetik a darált keveréktakarmányukban . Vigyázzunk azonban vele, csak kis mennyiségben adagolva adjuk tyúkjainknak, ellenkező esetben kellemetlen meglepetés fogja érni az ezzel etetett tyúk tojását, vagy a baromfi húsát fogyasztó egyént.

Akinek van hozzá gusztusa és nagy mennyiségben keltet tojást, az a befulladt csibéket, kilámpázott tojásokat, alaposan felfőzve és megdarálva, a keverék mellé teheti lágyeleségként. Értékes, nagy fehérje tartalmú eledel.

A legkönnyebben különféle tejtermékekhez juthat a magunkfajta kistenyésztő. A tejben lévő ásványi sók, fehérjék, A és D vitaminok különösen előnyösek a növendék állatoknak. Aki tart otthon tehenet, kecskét, vagy be tud szerezni házitejet, a legegyszerűbben aludtejet csinálhat. Savós vagy túrós részét keverjük össze és úgy etessük csirkéinkkel. Tisztán, vagy darával keverve is etethetjük.

Saját tapasztalat hogy 1-2 kecske gödölye amellett hogy a családot ellátja mindig friss tejjel, és a kertből a gyomokat kieszi, juttat annyi tejet, hogy a növendék csirkéim minden nap a keveréktakarmány mellé, aludtejet is kaphatnak. Az aludtejen tartott csirkék tollazata jobban fejlődik, gyorsabban nőnek, egészségesebbek és korábban érnek mint tej nélkül nevelt társaik. Az aludtejben lévő tejsav tisztítja a beleket A tejet és tejjel kevert takarmányokat üveg, porcelán, vagy műanyag edényből etessük és használat után alaposan mossuk el. A legcélszerűbb a kiskereskedésekben kapható kutya és macska etetőtálakat alkalmazni, mert olcsók, többféle méretben készülnek, könnyű kezelni ezeket az edényeket és a csirkék nem tudják feldönteni őket.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)