Miért jobb az ökogazdálkodás, mint a konvencionális?

Táplálékainkban különféle vegyszerek, gyógyszer- és vegyszer-maradványok, adalékanyagok, nehézfémek vannak. Ezek lehetnek rákkeltők, de károsíthatják a termékenységet is, vagy a bélcsatorna, tápcsatorna egyes szerveire vannak káros hatással, de okozhatnak allergiákat is. Az ökológiai élelmiszere ezektől mentesek.

A lejárt szavatosságú és átcímkézett élelmiszerek, a mérgezett paprika, a többször fagyasztott húsok, a vegyszeres zöldségek és a gyorspácolt íztelen sonka világában érhető, ha az emberek a megbízható minőségű, jó ízű és egészséges élelmiszereket keresik. Ma már egyre többen tudják, hogy a biogazdaságokból, vagy az ökológiai gazdálkodásból származó zöldségek, gyümölcsök, a mangalicahús vagy -kolbász, a háztájiban kapirgáló tyúk húsa vagy tojása sokkal egészségesebb, mint a nagyáruházak termékei. Talán az sem véletlen, hogy az egyik szombaton nyitva tartó biopiac környékén nem is lehet megállni, annyira kapósak a termékek. Az viszont tény, hogy a biotermékeknek magasabb az ára.

Ács Sándorné Éva agrármérnök elmesélte, hogyan fogott bele a biogazdálkodásba. Eredetileg agrármérnök vagyok, és később szerezte meg hozzá a környezetvédelmi szakmérnöki végzettséget, és közel húsz évig dolgozott egy vegyszereket, műtrágyákat felhasználó nagyüzemben, igaz a hetvenes-nyolcvanas években még fel sem merült, hogy egyáltalán lehet vegyszerek és műtrágyák nélkül gazdálkodni. Csak a környezetvédelmi szakmérnöki képzés ökológia tantárgya világította meg előtte, hogy ez a gyakorlat rendkívül káros és veszélyes a természet rendszereire, akkor kezdett el gondolkodni azon, hogy vajon van-e más út. 1991-ben kezdték el az ökológiai gazdaság tervezését, majd ’92-től kezdték átállítani az első háromszáz hektárt ökológiai gazdálkodásra.

A mezőgazdaságnak általában az a célja, hogy élelmiszereket állítson elő. Bende Judit egészség-tanácsadó az egészségesebb élelmiszerekre, az egészségesebb életmódra hívja fel a figyelmet. A bioterméknek lényegesen magasabb az ásványisó-, nyomelem-, vitamintartalma, kevesebb a nitráttartalma, kevesebb a méregtartalma, meg kevesebb nehézfémet és egyéb szennyeződést tartalmaz, mint a konvencionális termékek, és tulajdonképpen ebből adódnak az előnyei. Nagyon jó vizsgálat például a valóság tesztelése. A valóságtesztelés során nem az egyes anyagokat tesztelik, tehát, hogy például milyen negatív hatásai vannak a DDT-nek vagy más permetezőszernek, hanem az egész élelmiszert vizsgálják meg, hogy milyen hatása van az emberre, a konvencionális élelmiszerrel összehasonlítva, és ebből a vizsgálatból az tűnik ki, hogy a bioélelmiszer az erősíti az immunrendszert, illetve fordítva, a konvencionális élelmiszer gyengíti az immunrendszerünket.

Ács Évának is hasonlók a tapasztalatai. Sokféle vizsgálat és kutatás is igazolja, hogy ahol vegyszereket használnak, ezeknek a maradványa, kisebb vagy nagyobb mennyiségben rajta marad, rajta vagy benne marad az élelmiszerben. A Rák Ellen az Emberért, a Holnapért Alapítvány kutatásai alapján el lehet mondani, hogy egy folyamatosan alacsony szintű mérgezettség állapotában tartják az így termelt élelmiszerek az embereket, ahol aztán teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor alakul ez át egy betegséggé, egy konkrét betegséggé, és nagyon komolyan arra hívják fel a figyelmet, hogy a rákos megbetegedések és halálok arányában sok tekintetben világelsők vagyunk, különösen a férfiak vonatkozásában, és ez összefügg a vegyszerek használatával és a vegyszermaradványokkal, amik az élelmiszerekben vannak. .

Teljesen egyértelmű, hogy a túlvegyszerezett, túlmérgezett élelmiszerek rákokat okozhatnak. Nagyon sok vegyszer esetében bizonyított a rákkeltő hatás, például bizonyított bizonyos csávázószereknél, amelyeket Európában már nagyon sok évvel ezelőtt már kivontak a forgalomból, de Magyarországon még nagyon sokáig használták ezeket. Volt olyan csávázóüzem, ahol egymás után tíz haláleset volt, és az utolsó megbetegedésnél pert nyert az érintett beteg ember, amelyben az igazságügyi orvos szakértők leírták azt, hogy a vegyszer okozta a betegségét.

A Halál a konyhában? című könyvben arról lehet olvasni, hogy táplálékainkban különféle vegyszerek, gyógyszer- és ipariszer-maradványok, adalékanyagok, nehézfémek vannak. Ezek lehetnek rákkeltők, de károsíthatják a termékenységet is. Vagy például a bélcsatorna, tápcsatorna egyes szerveire vannak. Allergiákat okozhatnak. Az ökológiai gazdálkodásban termelt zöldségek, gyümölcsök viszont ezeket nem tartalmazzák. Ezeken a területeken még szintetikus műtrágyát sem lehet használni.
Sarkadi Péter és Mangel Gyöngyi műsora nyomán, MR

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)