Mitől bio a bio?

Szaporodnak a bioboltok, biopiacok, egyre nagyobb számban jelennek meg ökológiai vagy biotermékek a drogériák, gyógynövényboltok, élelmiszerüzletek polcain. Egyre nagyobb az igény az olyan élelmiszerek után, amelyek garantáltan nem tartalmaznak semmilyen káros vegyszert, szennyeződést, adalékanyagot. De mitől is lesz egy termék megbízhatóan "bio", vagyis mentes a káros anyagoktól? Természetesen kiderült: az alma kukacos volta egyáltalán nem garantálja a bio minőséget...

Szigorú feltételek

A biotermékeknek különösen gazdag a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk, ízletesebbek, mivel a termesztés során a nagy terméshozamok helyett a magasabb táplálkozási értékek elérése és a termőföld tápanyagainak a visszapótlása az elsődleges cél.
Bioterméknek csak az a késztermék minősíthető, amelyik vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készül, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló, vagy természetes szereket használtak fel hozzá. Ugyancsak tilos az előállításuk során génmanipulált szervezeteket (vetőmag, egyéb szaporítóanyag stb.) és azok származékait felhasználni.
További követelmény a "bio" minősítéshez, hogy a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel.
A bio-alapanyagokat és a késztermékeket elkülönítve kell tárolni. Minden folyamat ellenőrzött körülmények között történik.
A késztermék nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot. A késztermékekben az ökológiai összetevők aránya 95-100% és a maradék 5% is csak egy adalékanyag-listában szereplő, bioval nem helyettesíthető alkotó lehet.
Az ökológiai gazdálkodást kizárólag objektív, pártatlan ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyelete alatt lehet végezni. A bioterméket az ellenőrzési lánc egészen végigkíséri a termőföldtől a boltokban való elhelyezésig. Magyarországon két, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felügyelt, akkreditált ellenőrző szervezet van, a BIOKONTROLL Hungária Kht. (Hu-Öko 01), és az ÖKOGARANCIA Hungária Kft. (Hu-Öko 02). Importélelmiszerek esetében szintén fel kell tüntetni a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet nevét, kódszámát.

Mire figyeljen oda bioélelmiszerek vásárlásánál?

Biztos lehet benne, hogy valódi bioterméket vásárol, ha a felsoroltak mindegyike szerepel a csomagoláson:

* az "öko" vagy "bio" szó a termék megnevezése előtt
* az "Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó" kitétel
* az alkotórészek fel vannak tüntetve, itt a nem száz százszázalékos bio termékek esetében
gyakran csillaggal vannak jelölve az ellenőrzött alkotórészek, és a nem bio alkotók mellett nincs csillag
* szerepel a terméken az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, esetleg logója.

Házunk tája - aranybánya

A fenti szlogen a hatvanas évek háztáji gazdálkodását volt hivatva népszerűsíteni, amivel a családok kiegészíthették jövedelmüket. Ma egészen más jelentéssel kerülhet újra elő, hiszen nagyon sok egészséges finomságot magunk is olcsón előteremthetünk a ház körül, a telken, még ha ezek nem lesznek hivatalosan is "bio" termékek.
Arra persze ma már nincs mód, hogy "önellátó gazdálkodással" mindenki maga állítsa elő azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, maga nevelje fel azokat az állatokat, amelyek fedezik a család élelmiszerszükségletét, hogy ilyen módon ellenőrzése alatt tarthassa a teljes élelemtermelési folyamatot. De mégis, kár lenne kihasználatlanul hagyni azokat a lehetőségeket, amelyek egy-egy család rendelkezésére állnak. Salátának való zöldségeket, zöldfűszereket például a kiskertben magunk is nevelhetünk, és a fáinkon megtermő gyümölcsöket is kár lenne feldolgozatlanul hagyni. Lehet, hogy ez nem lesz olyan makulátlan minőségű, de a saját termés jóleső sikere ezért kárpótolhat.
Természetesen a saját kertünk is legyen mentes a káros anyagoktól. A vegyszeres növényvédelem több művelete kiváltható kézi munkával, mint például a kártevők (csigák, hernyók, krumplibogarak, petelerakatok, molyos ágak, stb.) gyűjtése, gyakoribb kapálás, gyomtalanítás. Más műveleteknél a vegyszereket természetes szerekkel lehet helyettesíteni, például csalánlével. Sokat segíthet, ha telente a rendszeres etetéssel a kertünkbe szoktatjuk az énekes madarakat -"cserébe" irdatlan számú kártevőt pusztítanak el nyáron. A műtrágyát a lenyírt fű és a konyhai hulladékok komposztálásával pótolhatjuk. A saját kertünkről pontosan tudhatjuk, mennyire megbízható, kell-e félni attól, hogy esetleg belekerülhettek az ott termő zöldségekbe, gyümölcsökbe vegyszerek, szennyezőanyagok. Fontos, hogy az esetleges környezetszennyezésre is figyeljünk: például az autópálya szélén sorakozó hobbitelkek tulajdonosai a legjobb szándékuk ellenére sem tekinthetik "bio"-nak kertjeiket és az abban termett élelmiszereket az ólom-, koromszennyeződés miatt.

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)