Káposztafélék növényvédelme

A káposztaféléken belül a legnagyobb felületen a fejeskáposztát, kelkáposztát, bimbóskelt, karalábét és a karfiolt termelik. Mivel növényvédelmi problémáik közel azonosak és a termesztésük zömmel palántázással történik, ezért együtt érdemes velük foglalkozni.

A vegyszeres gyomirtás lehetősége szűk, ezért azt mechanikai gyomirtással (kézi vagy gépi) kell kiegészíteni. Fontos, hogy évelő gyomoktól mentes táblát válasszunk. Mivel csekély a gyomelnyomó képessége és az öntözés illetve a relatívan nagy tápanyag-ellátottság miatt a gyomok folyamatosan kelnek.

Ha olyan készítményt használunk, amelyik palántázás előtt kerül kijuttatásra, akkor a kiültetés előtt legalább 5-7 nappal el kell végezni. Posztemergens kezeléseket a kiültetés után 12-14 nappal, a meggyökeresedés után kell elvégezni. A karfiolt érzékenysége miatt posztemergensen gyomirtani TILOS.

Javasolt technológia:

Bedolgozva: palántázás előtt kijuttatni és bedolgozni: Devrinol 45 F (III) 3,3-5,5 l/ha vagy Triflurex 48 EC (11.) 1,6-1,9 l/ha

Preemergens: palántázás előtt kijuttatni: Stomp 330 (III) 4,0-6,0 l/ha

Posztemergensen: magról kelő egyszikűek ellen önmagában a gyomok 1-3 leveles állapotában: Fusilade Forte (III.) 0,8-1,2 l/ha

Kórtani problémái közül a peronoszpóra, a baktériumos feketeerűség és az alternáriás betegség a kiemelkedő fontosságú.

Peronoszpóra

Levél színén szögletes, sárgászöld, majd elhaló foltok jelentkeznek. Fonákon fehér penészgyep alakul ki. Alacsony hőmérséklet igénye miatt ősszel és tavasszal válhat jelentőssé. Védekezni vegyszeresen palántaneveléskor válhat szükségessé.

Baktériumos feketeerűség

A legjelentősebb probléma. Minden fejlődési stádiumban károsít. A levél szélén kivilágosodó, később elszáradó foltok jelennek meg. A levélerek elfeketednek. A torzsában a szállítószövetek bámulnak, pusztulnak. Meleg, csapadékos időjárás kedvez neki. Védekezni 3 éves vetésváltással, vetőmag csávázással és megelőző jelleggel állománykezeléssel lehetséges.

Alternáriás levélfoltosság

Leveleken ovális, lilásbarna foltok, amelyeken sötétbarna penészgyep alakul ki. Később a foltok összefolynak, a levelek leszáradnak. Hasonló tünetek figyelhetők meg a maghozó száron és a becön is. Magas hőmérséklet és levélfelület nedvesség szükséges a gombának. Védekezni vetőmag csávázással és a fejesedés időszakában megelőző jelleggel vegyszeresen lehetséges.

Javasolt technológia:

Palántanevelésnél: peronoszpóra ellen 1-2 alkalommal beöntözés: Buvicid F (II.) 2,0-2,5 kg/ha, M.V.1.4 nap

FolpanSO WDG (III.) 1,25-1,6 kg/ha, M.V.I. 4 nap

Cuproxat FW (III.) 4,0-5,0 l/ha, M.V.I. 0 nap

Manzate 75 DF (III.) 2,0 kg/ha M.V.I. 3 nap

Szántóföldön állománykezelés: baktérium ellen a kezdeti tünetek megjelenésekor, majd 1-2 alkalommal megismételve: Champion 50 WP (III.) 2,0-3,0 kg/ha, M.V.I. 0 nap

Cuproxat FW 4,0-5,0 l/ha, M.V.I. 0 nap ha a peronoszpóra és az alternária jelenik meg, akkor az előző készítményeken kívül:

Amistar (III.) 0,75-1,0 l/ha, M.V.I. 0 nap

Manzate 75 DF (III.) 2,0 kg/ha M.V.I. 3 nap

A legfontosabb kártevők a levéltetvek, a káposztalégy és a lombrágó hernyók.

Levéltetvek

Mindig a fiatal, növekvő részeken jelentkezik. Szívogatásukra a levelek deformálódnak, a növekedés üteme csökken, kis fejek képződnek. Fejen a felső leveleken jelentkezik. Vírus átvitelben szerepet játszanak. Védekezni a levéltetű kolóniák kialakulásának kezdetén elvégzett vegyszeres védekezéssel lehet. Ha szükséges, meg kell ismételni.

Káposztalégy

A fő kártevők a lárvák, amelyek a fiatal növénykék gyökerét rágják. A növény hervad, pusztul. A tőállomány jelentősen csökken, a termés mennyisége csökken. Védekezni 2-3 éves vetésváltással, talaj fertőtlenítéssel és kiültetéskor a legyek rajzásához és a tojásrakáshoz időzített védekezéssel lehetséges. Ezt elhúzódó rajzás esetén meg kell ismételni.

Lombrágó hernyók

Főleg a bagolylepkék és a káposztalepkék hernyói jelentkeznek. Leveleken kezdetben lyukat rágnak, később karéjoznak. Tömeges elszaporodás esetén tarrágás következhet be. Védekezni a frissen kikelt lárvák megjelenésekor kell.

Javasolt technológia:

Talajfertőtlenítés: pajorok és drótférgek ellen, illetve a káposztalégy korai kártétele ellen a palántázás előtt kijuttatva és bedolgozva: Force 10 CS (II.) 1,0 l/ha, Force 1,5 G (II.) 7-10 kg/ha

Állománykezelés: káposztalégy ellen az imágók rajzásakor: Decis 2,5 EC (III.) 0,3 l/ha, a levéltetvek első kolóniáinak és a lombrágó hernyók első, fiatal egyedeinek megjelenése után 1-2 nappal. Ha szükséges, a kezeléseket 1-2 alkalommal meg kell ismételni.

Reldan 40 SC (II.) 1,5 l/ha, M.V.I. 0 nap

Judo (II.) 1,2-1,5 l/ha, M.V.I. 3 nap

Fendona 10 EC (III.) 0,15 l/ha, M.V.I. 3 nap

Karate Zeon 5 CS (III.) 0,2-0,4 l/ha. M.V.I. 0 nap

Ha csak lombrágó hernyók ellen kell védekezni:

Steward 30 DF (II.) 170 g/ha. M.V.I. 0 nap

Ha csak levéltetvek jelennek meg:

Actara 25 WG (II.) 20 g/ha, M.V.I. 0 nap

Confidor 200 SL (II.) 0,25 l/ha M.V.I. 0 nap

ha káposztabolhák is megjelennek:

Actara 25 WG (II.) 60 g/ha. M.V.I. 0 nap

Szabó Tibor

szaktanácsadó

Terra Dei

Forrás: Kárpátinfo hetilap

Dani

Köszönöm szépen, hogy ezt megosztottad velünk! Eye-wink

Feri.

lisztecskék ellen

Sziasztok!

Tavaly nálunk is megjelentek a lisztecskék káposztán. Próbáltunk különböző rovarölőkkel permetezni, közepes sikerrel (utánaolvasva kiderült, hogy kb. 2 naponta kéne permetezni, mert csak a repkedő formákra hatásos a vegyszer), ám végül vettünk Csalomoncsapdát, azzal annyira megritkult a lisztecskeállomány, hogy nem is permeteztem többször, mert nem maradt annyi, hogy jelentősen csökkenjen a termés. Nagyon hasznos volt még a BioFluidos öntözés kannából kijuttatva magára a növényre és ezáltal a növény alá is. Még kis kontrollcsoportot is csináltam(ami ugye ilyen kezelésben nem részesült), a lisztecskék száma ott alig változott, míg a Biofluiddal kezelt területen a lisztecskék egyszerűen nem bírták már a növényt szívogatni, mert az annyira megerősödött.
Idén karfiolokon védekezem ugyanilyen módszerrel, ám ezúttal rovarölő nélkül és egyenlőre az eredmény kielégítő. Smiling

üdv:
Dani

Ezek a lisztecskék lesznek

Ezek a lisztecskék lesznek a karalábén. Sajnos nagyon ellenálló fajta, állandó és kombinált védelem kell ellenük, és még akkor sem biztos a győzelem! B-58, Calypso nálunk sem nyújtott sokáig védelmet, elvileg a sárga ragacsos papír és a folyamatos, váltogatott hatóanyagú permetezéssel a rezisztencia kialakulását elkerülve, viszonylag kármentesen lehet termelni. Csak ezzel meg az a probléma, hogy hamar elszállhatnak az árak és a szermaradványokra is ügyelni kell! De a legújabb még hatásos szerekről és védekezésről egy jobb gazdaboltban biztosan többet tudnának mondani! A sárga ragacsos papírral még nem próbálkoztunk, de ami gyéríti ezeket a kis dögöket mindennel próbálkozni kell. Sad

Karalábé ellen való védekezés

Karalábé levelek alúl tele vannak apró fehér repülő kártevőkkel.B58 sem pusztítja el.Tanácsot szeretnék kérni,milyen védekezés van?Üdv:Ica

Borozdaharcos képe

Növényvédő szerek adatbázisa

Ezen az oldalon lehet tájékozódni, hogy melyik szer mikor, mire használható, forgalomban van-e még?
http://airterkep.nebih.gov.hu/ENIR/Engedelykereso/Kereso.aspx

Az M.V.I. jelentése a munka várakozási ideje. Nem összekeverendő az É.V.I azaz az élelmezeséi várakozási idővel!!!

Actara 25 WG (II.) 60 g/ha.

Actara 25 WG (II.) 60 g/ha. M.V.I. 0 nap
M.V.I jelentesere lennek kivancsi Smiling koszonom szepen elore is Smiling

Actara 25 WG (II.) 60 g/ha.

Actara 25 WG (II.) 60 g/ha. M.V.I. 0 nap
M.V.I jelentesere lennek kivancsi Smiling koszonom szepen elore is Smiling

Az üvegházi molytetű,

Az üvegházi molytetű, más néven liszteske.

Lepkék

B-58, mi ezzel permeteztük meg a káposztaféléket is és jelenleg úgy néz ki, hogy hatással volt rájuk, csak kérdés, hogy mikor jelennek meg újra? Érdemes felszívódó szert választani, mert a lerakott petékből kikelő kis kukacok okozzák a fő kártételt és ellenük a felszívódó fungicidekkel lehet védekezni. De a gazdaboltokban minden bizonnyal tudnak segíteni melyik fungicidet válasszák.

Üdvözlöm, érdeklődöm,

Üdvözlöm, érdeklődöm, hogy a karalábé palántámon megjelentek,sőt sokan vannak,fehér kis valamik,amikor megrázom,vagy hozzáérek,akkor felröppennek,de sok van belőle,és nem tudom mivel kéne permetezni.Várom a választ,üdv.Ildikó

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)